Иванић: Проблем нестабилност је у ФБиХ

Срна
Иванић: Проблем нестабилност је у ФБиХ

Бањалука - Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић оцијенио је да узрок нестабилности у БиХ није Република Српска већ нестабилност у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

Иванић је синоћ за Радио-телевизију Републике Српске рекао да у Српској постоји власт која има пуну снагу и која функционише, те да је и српска структура у институцијама БиХ потпуно јединствена.


Он сматра и да ће свједочење лидера Савеза за бољу будућност Фахрудина Радончића у суду у Приштини бити "додатни точкић" нестабилности која дуже вријеме постоји у ФБиХ.

"Очито је да ће након тог свједочења бити турбуленција у ФБиХ. Биће занимљиво како ће се тамо на то реаговати. Ових дана сигурно ће реаговати и СДА, која је осудила његов наступ, а какве ће бити импликације и посљедице, видјећемо", навео је Иванић и додао да је и раније било тешких ријечи између бошњачких политичара.

Када је ријеч о ефектима Радончићевог свједочења на стабилност институција БиХ, Иванић сматра да ће оне остати исте, као и да ће се већина у њима склапати од случаја до случаја, од теме до теме.

Према његовим ријечима, актуелни састав Предсједништва БиХ може направити искорак у једном - да се не бави уставним темама о којима се не слажу, те да не отварају сукобе већ да покушају разговарати о стварима о којима се слажу.

Иванић је навео да се тако може мијењати слика о БиХ и привући инвеститори, уз оцјену да је негативан имиџ кључни проблем зашто нема економског развоја БиХ.

Он је навео да је прве године мандата садашњег Предсједништва добро кренуло, али да је дошло до промјене унутар бошњачке политичке структуре, што је довело и до тога да се у Сарајеву не дешава нешто посебно позитивно.

Иванић је подсјетио на серију негативних догађаја у БиХ, које су почеле прошлогодишњим нападом на премијера Србије Александра Вучића у Поточарима, затим отказивање посјете предсједника Србије Томислава Николића због хапшења Насера Орића, до дешавања у вези са пописом, гдје се догодило прегласавање, па до приче о Дану Републике Српске, коју је непотребно покренуо Бакир Изетбеговић.

Српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да Републику Српску никада није остављао по страни, већ да је увијек водио рачуна о њеним интересима, те је поручио да се, док је он у мандату, неће донијети ниједна штетна одлука по Српску.

"Нећу одустати од свог концепта, а то је да нема промјене Устава, јер о њему не можемо исто мислити и ако ту тему отворимо, одмах имамо три слике БиХ", нагласио је Иванић и додао да нема ни промјене Дејтонског споразума нити промјена надлежности, већ да треба живјети у том оквиру и у њему направити одређен искорак.

Иванић 18. новембра преузима предсједавање Предсједништвом БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана