Иван Ласић именован у координационо тијело за Трговску гору

Срна
Foto: Линкдин

САРАЈЕВО - Савјет министара именовао је данас директора Агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ Ивана Ласића за члана Координационог тијела БиХ за проблематику одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговске горе.

Ласић је именован умјесто Маринка Зељке.

Чланови Координационог тијела БиХ за проблематику одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговске горе су министри надлежни за подручје околине, те директори у ресору радијационе и нуклеарне безбједности.

На приједлог Министарства цивилних послова, Савјет министара донио је на данашњој сједници одлуку о формирању Савјетодавног вијећа за имплементацију Проширеног парцијалног споразума Савјета Европе о успостави културних рута за БиХ.

У Савјетодавно вијеће именовани су представници надлежних институција за подручје културе на нивоу БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ, Брчко дистрикта и 10 кантона.

Задатак Савјетодавног вијећа је имплементација Проширеног парцијалног споразума те разматрање иницијатива за приступање постојећим културним рутама и евентуалном кандидовању нових рута, саопштено је из Свајета министара.

БиХ је 2016. године приступила овом споразуму, који настоји обликовати заједнички културни простор развојем културних рута, с циљем подизања свијести о насљеђу, образовању, умрежавању, квалитетном и одрживом прекограничном туризму и другим сродним ђелатностима.

Данас је усвојена информација Министарства комуникација и транспорта у Савјету министара о статусу Пројекта дигитализације јавних радио-телевизијских сервиса у БиХ.

Потписивањем Уговора о набавци опреме за дигитални пренос и емитовање за реализацију Пројекта дигитализације Јавних РТВ сервиса у БиХ 3. јануара 2024. године почео је тећи рок од 510 дана за пуштање цјелокупног система у рад.

Завршетком друге фазе овог пројекта крајем ове године биће омогућено праћење земаљске телевизије путем новог дигиталног сигнала у већем дијелу БиХ.

Усвојен је и извјештај о раду Мултисекторске радне групе за праћење имплементације Конвенције Савјета Европе о кривотворењу медицинских производа и сличним кривичним ђелима која представљају пријетњу јавном здрављу за 2023. годину.

БиХ путем раније именованих мултисекторске радне групе и националне контакт-тачке у Одбору представника земаља чланица Савјета Европе континуирано спроводи активности у складу са задужењима из Оперативног плана, наводи се у саопштењу.

Данас је усвојена и информација Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара о предузетим корацима за рјешавање дискриминације страних фармацеутских компанија у вези с есенцијалним листама лијекова на кантоналном ниову, и то у Кантону Сарајево, Унско-санском, Херцеговачко-неретванском и Ливањском кантону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана