Италија:Комад глечера усмртио планинаре

Танјуг
Италија:Комад глечера усмртио планинаре

РИМ - Најмање шест особа је погинуло, када се велики комад алпског глечера одломио са врха Мармолада у источним Доломитима, склизнуо низ падину планине и ударио више од 10 планинара, известили су данас локални медији, а преноси Ројтерс.

-Спасилачке операције су у току након велике ледене лавине којом су били захваћени планинари - саопштила је влада провинције Тренто.

Алпски Национални спасилачки корпус објавио је на Твитеру да је у потрази за настрадалим планинарима учествовало најмање пет хеликоптера и спасилачких паса, преноси агенција АП, позивајући се на телевизију РАИ.

Диспечери за хитне случајеве у сjевероисточној Италији објавили су на Твитеру да се вjерује да је око 15 планинара било у погођеном подручју.

Повријеђени, укључујући особу у критичном стању, пребачени су у неколико болница у регионима Трентино-Алто Адиђе и Венето, саопштиле су спасилачке службе.

Мармолада, која се уздиже на око 3.300 метара надморске висине, највиши је врх у источним Доломитима, а, по Алпској спасилачкој служби, до одвајања глечера дошло је на рути којом се планинари пењу на врх планине, наводи АП.

-Није утврђено шта је узроковало одвајање комада леда, али сумњамо да се то могло догодити због интензивног топлотног таласа који је захватио Италију крајем јуна - навео је Валтер Милан, портпарол алпске спасилачке службе за РАИ, преноси америчка агенција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана