Италија наставља да игнорише дозволе из БиХ

Маријана Миљић Бјеловук
Италија наставља да игнорише дозволе из БиХ

САРАЈЕВО - Преговори БиХ и Италије о узајамном признању возачких дозвола трају више од деценије и још им се не назире крај, а надлежни се надају да ће измијењени нацрт споразума, који је стигао с друге стране, коначно бити реализован до краја како грађани који бораве у тој држави не би требало да полажу прописе из саобраћаја ако имају документ издат од стране домаћих институција.

Наиме, још од 2012. године Италија и БиХ покушавају да усагласе споразум о узајамном признању возачких дозвола, а Предсједништво БиХ још 2016. године прихватило је споразум и одредило потписнике, али друга страна није била спремна за потписивање.

Након тога Италија је 2020. године предложила одређене измјене табеле еквиваленције која је прилог споразума и то на начин да је за замјену “Б” категорије предвиђено посједовање поткатегорије “А1”.

Након низа ургенција од стране Министарства комуникација и транспорта БиХ коначно им је стигао измијењени текст нацрта споразума између Савјета министара и владе Италије о узајамном признавању у области замјене возачких дозвола.

- Као разлог за низ измјена у споразуму друга страна наводи да је дошло до промјене прописа у области полагања возачког испита у Италији. Надамо се да ће овај пут све бити приведено крају јер већ дуже инсистирамо код италијанске стране да се ријеши питање признавања возачких дозвола нашим грађанима који привремено бораве и раде у Италији без обавезе полагања теоријског и практичног дијела возачког испита - казали су “Гласу” у Министарству комуникација и транспорта БиХ.

Међутим, због дугих, али и компликованих процедура грађани који бораве у Италији, по свему судећи, ускоро неће дочекати да се двије земље усагласе и на крају потпишу споразум о узајамном признању возачких дозвола. Неки су, док су чекали да то услиједи, положили возачки испит у Италији по тамошњим прописима.

- Свако мало сам претходних година добијао из медија информацију да ће Италија признати наше возачке дозволе. Међутим, то никако да услиједи. Због тога сам одлучио да, иако имам возачку дозволу издату у БиХ, овдје све поново прођем, од теоријске и практичне обуке те да добијем и италијанску возачку дозволу. Да то нисам урадио, морао бих и даље да плаћам казне које износе и до 200 евра, па и више - казао нам је Бањалучанин Миомир М.

Европске земље

Возачке дозволе становника БиХ и даље нису признате у 12 европских држава. Поред Италије, возачке дозволе издате у БиХ још не признају ни Шпанија, Албанија, Грчка, Кипар, Малта, Холандији, Норвешка, Ирска, Словенија те Шведска и Швајцарска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана