Историју мора да испише истина, а не фалсификати

Вања Штрбац
Историју мора да испише истина, а не фалсификати

БAЊA ЛУКA, БЕОГРAД, БРИСЕЛ - Широм Републике Српске, БиХ и Европе јуче је низом манифестација обиљежен 9. мај - Дан побједе над фашизмом и Дан Европе.

Предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић је у Бањој Луци на централној свечаности обиљежавања Дана побједе над фашизмом казао да се народи са овог простора могу поносити чињеницом да припадају антихитлеровској коалицији и да су у томе видно учествовали, јер су се борци широм бивше Југославије и Европе борили за слободу, против једне најјаче, најжалосније и најгрозније идеологије, фашизма.

- Ми старији знамо историјске чињенице, али је наша дужност да младе генерације подсјетимо на то да историја мора да се тумачи на истинит начин. Не смијемо дозволити ревизију, да фалсификати постану истина и да се на њима пише историја - навео је Кузмановић.

Додао је да је то разлог због којег се снажно подржавају овакве манифестације и изразио жељу да се живот и развој Српске наставе у духу толеранције и напретка свих наших народа.

Дан побједе над фашизмом и Дан Европе становницима РС честитао је премијер РС Милорад Додик.

- Ово је прилика да се сви заједно присјетимо величанствене побједе слободарског и правдољубивог свијета над фашизмом у Другом свјетском рату и одамо пошту свим жртвама антифашистичке борбе - наводи се у Додиковој честитки.

Према његовим ријечима, у темеље данашњег слободног свијета уграђено је много живота, који своју садашњост и будућност наставља да изграђује на вриједностима слободе и једнакости.

- Влада РС, на овај дан, који је, истовремено, и Дан Европе подсјећа на историјску улогу нашег народа у стварању слободне и демократске Европе, као и на своју опредијељеност за придруживање породици европских народа којој смо одувијек припадали - навео је Додик у честитки.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић рекао је да је Дан побједе над фашизмом прилика да се сви заједно присјетимо жртава антифашистичке борбе.

- Овај датум нас, такође, нагони да изнова размишљамо о значају успјеха народа свијета да од глобалне пријетње спасу читаву цивилизацију - поручио је Шпирић у честитки.

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је током обиљежавања Дана побједе над фашизмом у присуству представника државног и војног врха, Владе и дипломатског кора да нема мјеста фашизму, нити било ком другом злу.

- То је данас цивилизацијско питање и питање личног и државног достојанства. Дан победе је за читав свет празник мира и тријумф правичности, али и дан који опомиње на страхоте Другог светског рата - истакао је Цветковић.

Подсјетио је да се 9. маја обиљежава и Дан Европе, јер је савремена Европа утемељена на начелима борбе против нацизма и фашизма - на принципима мира, разумијевања, толеранције и сарадње.
Високи представник Европске уније за спољну и безбједносну политику Кетрин Ештон казала је да је Дан Европе симбол новог почетка.

- Дан Европе постао је симбол новог почетка, слободног и успјешног пута мирне сарадње суверених држава, на темељу заједничких вриједности и интереса као што су мир, солидарност, демократија, добробит људи и владавина закона - навела је Ештонова.

Она је поручила да Европа жели да појача сарадњу са партнерима широм свијета ради проналажења рјешења за изазове са којима се суочава свијет у 21. вијеку, као што су нестабилност држава, тероризам, организовани криминал, климатске промјене, пандемије, илегална имиграција, трговина људима, економски и други проблеми.

Поводом Дана побједе над фашизмом вијенце су јуче у Републици Српској положиле делегације СУБНОР-а и општина Приједор, Мркоњић Град, Котор Варош, Шамац, Невесиње, Добој, Фоча, Требиње и Србац.

За БиХ кључна 2010.

Шеф делегације Европске комисије у БиХ рекао је јуче у Сарајеву поводом Дана Европе да је 2010. година кључна година за европску перспективу БиХ.

- Надамо се да ће власти у БиХ омогућити да земљу дочекамо у европској породици за неколико година. Унапријед се радујемо што ће се све земље западног Балкана, а ту прије свега мислим на БиХ, придружити нашој породици - казао је Куркулас.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко је рекао да су оснивачи европске заједнице знали да нема шансе да рат буде настављен и да је Европи потребна друга политика.

- Иако је у рату постојало такмичење чија је армија боља, данас имамо такмичење чије су државе боље - истакао је Инцко.

Ж. Д.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана