Истина пробудила мржњу: Бројна реаговања на пријетеће поруке на табли у Источном Сарајеву

Срна
Истина пробудила мржњу: Бројна реаговања на пријетеће поруке на табли у Источном Сарајеву

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Бошњацима табла смета јер подсјећа на велико страдање и голготу Срба која се догодила 1995. године, а политичко Сарајево неће да се суочи са мрачном прошлошћу.

Поручили су то политичари и представници удружења жртава рата реагујући на то што је табла добродошлице у Источно Сарајево са натписом “Добро дошли у Источно Сарајево, град 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево” у општини Источна Илиџа ишарана данас увредљивим садржајем упућеним Србима. На табли постављеној у Равногорској улици написано је и “Србе на врбе”, као и “М'рш из Босне”, као и “Алаху екбер”.

"Алаху екбер" и пријетње

осванули на табли о протјераним Србима

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Мирослав Вујичић рекао је да Бошњацима табла смета јер подсјећа на велико страдање и голготу Срба која се догодила 1995. године.

-Нажалост, све што Бошњаке подсјећа на Републику Српску и страдање Срба у Сарајеву, као што су табле које су постављене на улаз у град Источно Сарајево, изложене су различитим вандализмима. Ти исти Бошњаци којима смета историјска чињеница да Срба више нема у Сарајеву, у овом тренутку се насељавају у општину Источна Илиџа - истакао је Вујичић.

Сматра да „Бошњацима смета указивање на велико страдање и голготу Срба која се десила 1995. године, да су Срби који су били значајан фактор и градили Сарајево, напустили тај град и са нуле кренули да граде нови”.

-И направили смо град који је по мјери сваког човјека за живот. Шта бисмо ми сада требали да урадимо, да уништавамо табле које су постављене у Сарајеву у којима је наведено да је Сарајево било под опсадом како они кажу, а не подијељен град у рату као што је био, између српских и бошњачких дијелова - нагласио је Вујичић.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица нагласио је да шарање  табле показује колика је мржња у ФБиХ, прије свега бошњачког народа, према Србима и Републици Српској, али да то не чуди имајући у виду да остају несанкционисане и увредљиве изјаве лидера овог народа.

Мазалица је истакао да ова табла није изолован случај и да су се и раније дешавале сличне ствари и када је ријеч о ћириличким путоказима на којима су исказани изливи бијеса и мржње према Србима, Републици Српској и свим елементима идентитета српског народа.

-То говори колико је бизарно да један народ жели да живи у држави са другим народом, а испољава толику мржњу према припадницима тог народа - односно Бошњаци према Србима - рекао је Мазалица.

Он је додао да не треба генерализовати, јер познаје Бошњаке који тако не осјећају и немају проблем ни са Србима ни са Републиком Српском, али да је ријеч о одређеном броју радикалних људи који не подносе ни Србе ни Српску.

Мазалица је констатовао да таквих екстрема нема у српском народу, јер се у јавности и медијима Српске не испољавају елементи мржње и нетрпељивости према другим народима, док обратно постоји.

Он је додао да треба указати и на изјаве бошњачких политичара, попут Бакира Изетбеговића који је вријеђао Србе и говорио да са су лош народ или Дениса Бећировића чије су изјаве пуне антагонизма према Србима и Републици Српској и осталих, а које су због ширења вјерске и националне мржње остале некажњене од правосудних органа нити осуђиване од такозваног високог пресдтавника или страних амбасада.

-Те се изјаве сматрају као нешто потпуно нормално, легитимно, позитивно и људи у ФБиХ сматрају да то тако требају и дешава се да дођемо до оваквих екстремних излива мржње - закључио је Мазалица.

Уклоњена табла

о протјераним Србима

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац наглашава да су увредљиве поруке упућене Србима, којима је данас ишарана табла добродошлице на улазу у Источно Сарајево, показатељ су да се огромна мржња према Србима са лидера политичких странака из Сарајева претаче и на становнике тог града.

Бањац је истакао да је политичко Сарајево овим показало своје право лице.

-Сада је више него јасно да није довољно што су протјерали више од 150.000 Срба из Сарајева, него желе да протјерају и 1,1 милиона Срба из Републике Српске. Очигледно је да је за њих неприхватљиво и да представља велики проблем све што је српско, православно и што има обиљежја српског народа, као и истина написана на табли добродошлице - рекао је Бањац.

Бањац је упозорио да је неприхватљиво и што на то ћуте представници међународне заједнице и Кристијан Шмит, мада је он, како каже, тако и навикао.

Он је истакао да ћутање представника међународне заједнице треба да буде порука Србима да морају бити јединствени и хомогени у заштити Републике Српске и онога што јој припада по Дејтонском мировном споразуму.

Мржња и бијес

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић оцијенила је скандалозним увредљиве поруке упућене Србима на табли добродошлице у Источном Сарајеву, истичући да је очигледно да многима смета то што су Срби, након преживљене тортуре у Сарајеву, наставили живот у новом граду.

-Порука је срамна и увредљива. Многе боли и смета им то што су Срби преживјели ратне страхоте у Сарајеву - логоре, мучења и малтретирања - рекла је Рајилићева Срни.

Она сматра да су овакве поруке само показатељ шта данас мисле о Србима у Сарајеву који је био један од градова у којем је живјело највише Срба.

Рајилићева сматра да ишаране табле само подсјећају на оно што се већ зна - да Срби нису добродошли у неке дијелове БиХ, али да радује то што је српски народ опстао на овим просторима и да указује на важност постојања Републике Српске.

-Увијек је некакав скандал и увреда на рачун српског народа. Мржња их је обузела. Кога мржња носи, она ће га и појести. Они сами себи чине зло, више него нама којима су упутили такве поруке - рекла је Рајилићева.

Ћосић поново поставио таблу о

157.000 протјераних Срба, па поменуо Карићеву

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је да се Бошњаци и политичко Сарајево нису суочили са мрачном прошлошћу, те им стога и боде очи табла са натписом “Добро дошли у Источно Сарајево, град 157.000 Срба, који су морали напустити Сарајево”.

Линта је нагласио да то што су на табли добродошлице у Источно Сарајево исписане србомрзачке поруке потврђује присуство бијеса и мржње према Србима и свему што је српско, без обзира на то да ли је у позадини исламски фундаментализам или усташка идеологија.

-Темељ те бошњачке политике јесте низ лажних митова у чијем је темељу жестоко антисрпство - указао је Линта.

Он је нагласио да србомрзачке поруке нису ништа ново и да српски народ мора да настави да се бори за истину о карактеру рата у БиХ, да увијек говори да је узрок рата била происламистичка политика Алије Изетбеговића.

-Српски народ мора да се бори за истину о страдању нашег народа и о масовним злочинима почињеним над Србима. И у том смислу, залажем се да Србија у Београду, главном граду свих Срба, оснује меморијални центар свих жртава у којем би требало да се запосле стручњаци свих профила са озбиљним буџетом, да покрену ту систематску и правну борбу у међународним оквирима - истакао је Линта.

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић изјавио је Срни да је шарање табле још један доказ да истина смета муслиманима у БиХ.
Којић је нагласио да поруке које су исписане по ко зна који пут показују да федерално Сарајево не жели суживот, мир, истину.
-Не желe да признају ни истину о многим логорима широм Сарајева, о многим мученим, убијеним логорашима, о отетој имовини и још много чему. Док год не буду жељели да се помире са чињеницом и сами себи признају истину, они ће слати овакве поруке Србима - истакао је Којић.
Нагласио је да ни дан данас Бошњаци широм БиХ не желе да признају нити један злочин над Србима, не желе да се поклоне српским жртвама.
-Свједоци смо готово свакодневно рушења надгробних споменика широм Федерације, шарања ћириличних натписа. Нисмо никада чули да је неко одговарао за то, док је са друге стране лично предсједник (Републике Српске Милорад) Додик позвао момка који је нападнут у Братунцу, што показује да је су Српска и њене институције спремни да се суоче са истином, али исто тако да се суоче и са покушајем лажирања историје. То је оно што морамо сваки дан чинити - поручио је Којић.
Којић сматра да ће овакве провокације бити учестале јер је циљ рушење Републике Српске и прикривање истине о судбини сарајевских Срба.

 Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац сматра да табле добродошлице на улазу у Источно Сарајево, Источну Илиџу и све друге општине треба поносно да стоје казујући пуку истину да су Срби страдали у рату, те истакла да они који пишу увредљиве поруке не желе мир, него сукобе и рат.

-Поново напади, поново позивање на рат, на убијање. Шта да очекујемо у наредном периоду? Да се обистини ово на што позивају? А зашто? Због истине која их боли, која је тако очигледна, евидентна. На тим таблама је написано оно што се десило и треба ту да стоје и у сваком граду, сваком селу да се зна гдје су гинули Срби и нестали са лица Земље - рекла је Граорчева.

Она је поручила да ове табле треба да стоје за наук свима и да се истина не може промијенити.

Она је рекла да су Срби доста ћутали зарад неког суживота, да не дозвољавају да буде угрожено оно што је крвљу стечено, као и да они који пишу увредљиве поруке не желе мир, него сукоб и рат.

Начелник општине Трново Драгомир Гаговић рекао је да увредљиве поруке, које су исписане на таблама добродошлице у Источно Сарајево, не доприносе стабилизацији и миру, те да то треба да буде предмет расправе у парламенту БиХ јер се историја понавља.

Гаговић је Срни рекао да је јучерашње усвајање сета закона доказ да се договорима може постићи пуно, те да нема потребе за мржњом.

-Наш народ треба мало другачије да размишља и да не буде наиван. Историја се понавља - оцијенио је Гаговић.

Он је изразио увјерење да увредљив садржај упућен Србима, није мишљење већине, него да је ријеч о изолованим групама које раде по налогу.

- То је за сваку осуду. Већина оних, који пишу тако нешто, није ни запамтила грађански рат. Одакле толика мржња? Неко свјесно трује омладину и води их погрешним путем. Наши политичари треба то да предложе за дневни ред сједнице, а не да се препуцава преко жуте штампе, јер од написа по порталима, обузима зебња - навео је Гаговић.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да осуђује иживљавање над имовином града Источно Сарајево и додао да очекује да надлежни органи пронађу ауторе увредљивих садржаја којима су ишаране табле добродошлице у Источно Сарајево.

-Код нас је то у овом случају табла добродошлице, а у другим крајевима БиХ су угрожени животи повратника српске националности -  рекао је Божовић Срни.

Он је нагласио да је подизање тензија у БиХ, нарочито националних, постало правило посљедњих година.

Божовић је истакао да очекује да надлежни органи пронађу починиоце овог дјела и по закону процесуирају.

-То би управо требао бити предмет шире расправе о дефинисању казни које би биле највеће могуће за ширење мржње на овакав начин - додао је Божовић.

Он је подсјетио да су причу о таблама на улазу у два града започели из Сарајева постављањем табли о опсади, а наставио је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, у чему га Божовић апсолутно подржава.

-Ми имамо најмање двије истине о сваком догађају у посљедњих 30 година, али је најбитније да се сазна истина о жртви коју су платили сарајевски Срби за стварање Републике Српске и мир у БиХ - поручио је Божовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана