Истина о Страдању Срба - Меморијални Центар у Братунцу

СРНА
Истина о Страдању Срба - Меморијални Центар у Братунцу

БРАТУНАЦ - Предсједник Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије Мирјана Миодраг Божин изјавила је Срни да ће изградњом меморијалног центра у Братунцу српске жртве, од којих су већина цивили, након више од три деценије постати видљиве за све.

Божинова је поручила да породице жртава желе да се сазна истина о страдању српског народа како у цијелом региону тако и у међународној заједници.

- Сви који буду улазили у Подриње мораће да виде 3.267 крстова који ће стално подсјећати и неће дозволити да се забораве они који су дали животе за Републику Српску, поручила је Божинова.

Она је указала на то да у Вуковару постоји меморијални центар за хрватске жртве, а у Поточарима за бошњачке жртве, док меморијалног центра у Србији и Републици Српској нема.

Божинова је поновила да ће подизање меморијалног центра омогућити да се виде имена српских жртава, од којих су већина били цивили.

"Приликом долазака у будући меморијални центар, моћи ће се одати почаст српским жртвама, служити парастос, полагати цвијеће и палити свијеће за покој душа настрадалих," навела је она.

Божинова је подсјетила да је на иницијативу Координације у Ташмајданском парку у Београду постављен споменик страдалима у ратовима на простору бивше Југославије од 1991. до 2000. године, али да породице жртава нису задовољне јер сматрају да жртве такође заслужују меморијални центар у Београду и да се сазна права истина о страдању српског народа на подручју бивше Југославије.

- Циљ изградње меморијалног центра како у Подрињу тако и у Београду јесте трајно очување успомена на страдање Срба. На тај начин се неће дозволити да се историја о страдању српског народа прекраја и заборавља, истакла је Божинова.

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије окупља више од 60 удружења из Републике Српске и Србије, укључујући и удружења породица несталих у Хрватској, БиХ, Црној Гори и на Косову и Метохији.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о пројекту изградње меморијалног комплекса у знак сјећања на Србе, жртве муслиманског злочина у Подрињу од 1992. до 1995. године.

Циљ изградње меморијалног центра јесте трајно очување успомене на страдања Срба и представљаће значајан дио ширих настојања Владе Републике Српске за његовање културно-историјске традиције и културе сјећања на страдање српског народа.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана