Истина о Сребреници зауставља енормне донације

Маријана Миљић Бјеловук
Истина о Сребреници зауставља енормне донације

БАЊАЛУКА - Док год истина не изађе на видјело о питању лажних сребреничких жртава, живота и суживота у оваквој накарадној БиХ неће бити.

Поручио је то предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић након најаве бијељинског Окружног јавног тужилаштва да покреће истрагу поводом тврдњи предсједника РС Милорада Додика да је 87 особа уписано као жртве у Сребреници, а да су живи.

- Коначно су истражни органи у Српској одлучили да се позабаве раскринкавањем лажних сребреничких жртава. Сада су у страху многа удружења и муслимани јер када се све докаже што Додик, али и ми сви знамо толико заговарани мит о геноциду коначно ће пасти  - казао је “Гласу” Којић који је претходних година у више наврата упозоравао да су на списак у Поточарима уписана и имена људи који су живи.

Нагласио је да се они који живе на рачун породица погинулих муслимана у Сребреници плаше да ће, када се све докаже, остати без енормних свота новца које редовно добијају.

- Када се открије истина те донације ће бити спорне и врло је могуће да ће их неке западне државе откачити са свог суфинансирања. Тиме ће бити угрожен њихов лагодни живот на који су навикли - рекао је Којић.

Наводи да је једна од лажних жртава у Сребреници и Јусуф Смајловић, који је и даље жив.

- Прије пар дана водио сам једну ТВ екипу до његове куће. Не кажем да је он крив, вјероватно су њега и његове податке злоупотријебила удружења која живе лагодно науштрб жртава - поручио је Којић и додао да ће, ако буде позван у полицију, предочити сва сазнања која има о лажним жртвама у Сребреници.

Поручио је и да се никада не би играо нити спомињао имена људи, а да није сигуран да није ријеч о злоупотребама.

- Старији Сребреничани знају више тих људи који су на списку погинулих. Овом приликом позивам их да изађу јавно и да кажу та имена. Само тако ћемо доћи до истине јер док се она не докаже нема будућности у овој наопакој земљи - закључио је Којић. 

Портпарол Окружног јавног тужилаштва у Бијељини Душица Радовановић Грубач казала је да ће формирати предмет поводом наводног списка из ЦИПС-а, који је Додик недавно показивао, тврдећи да је ријеч о особама које су живе, а воде се као жртве.

- Тужилаштво није запримило пријаву у вези са спорним списком, али ће, на основу медијских написа, формирати предмет и покренути истрагу  - навела је Радовановић Грубач.

Додик је недавно изјавио да су на надгробним плочама у Меморијалном центру у Поточарима уписана имена људи који су живи и који се налазе у специјалној евиденцији ЦИПС-а у БиХ, те је на конференцији за новинаре у Сребреници показао и списак из ЦИПС-а.

Подвала

Милорад Додик је јуче рекао да се поставља питање колико је живих људи из БиХ уписано на списак сребреничких жртава, а да нису у евиденцији ЦИПС-а, јер живе жиром свијета.

- Зна се да на надгробној плочи у Поточарима пише име општинског возача из Сребренице, који је жив. Довољно је само једно име, а камоли 87 имена. То је била намјерна подвала. Ми располажемо подацима да се ради о 400 имена тада живих људи, од којих су неки у међувремену умрли - рекао је Додик.

Он је додао да нема разлога за љутиту атмосферу у Сарајеву, јер је ријеч о чињеницама.

- Ако није тако нека докажу. Муслимански мешетари који су нам то и доставили тражили су озбиљан новац да нам саопште судбину сваког страдалог. Неки дио смо платили, неки не можемо да платимо. Једном су нам дошли и тражили милионски износ да нам доставе списак од 437 живих људи на плочама - нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана