Истиче рок за предају кандидатских листа, само једна странка "напада" све

Маријана Миљић Бјеловук
Истиче рок за предају кандидатских листа, само једна странка "напада" све

БАЊАЛУКА - Рок за предају кандидатских листа за предстојеће локалне изборе, који ће бити одржани 6. октобра, истиче данас, а странке у Српској и током викенда су вијећале о кључним именима са којима ће у трку за градоначелнике, начелнике и одборнике.

Из највеће владајуће странке у Српској у петак су поручили да излазе на изборе у 76 локалних заједница, од чега 64 у Српској, 11 у ФБиХ, те у Брчко дистрикту. 

- Од 64 начелничке и градоначелничке позиције у Српској, имамо свог кандидата у 63, а за Купрес имамо заједничког кандидата којег подржавамо. Имамо и четири кандидата за начелника у ФБиХ - рекао је предсједник СНСД-а Милорад Додик у петак након сједнице Предсједништва  те странке.

Додик je синоћ саопштио да је постигнут договор о заједничком кандидату за начелника Сребренице.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да ће та партија наступити у 54 локалне заједнице, од којих у неким самостално, а у другим у коалицији.

- Имамо и шест кандидата за начелнике и два кандидата који су резултат подршке. И данас се нешто дешава о том питању, а у понедјељак је крајњи рок за предају, тако да ћемо тада знати прецизно све податке - казао је у петак “Гласу” Стевандић.

Први човјек ДЕМОС-а Недељко Чубриловић навео је да ће та странка имати три кандидата за начелнике.

- Ријеч је о локалним заједницама Дринић, Пале и Котор Варош. Поред тога, изаћи ћемо са листама у 58 или 59 општина и градова - казао је “Гласу” Чубриловић. 

Предсједник СП-а Петар Ђокић навео је да ће на предстојећим локалним изборима имати кандидатске листе у 63 општине у Српској, а у четири кандидате за начелнике. 

- Кандидати за начелнике су предложени у Пелагићеву, Купресу, Угљевику и Станарима, а још се одлучује о петом кандидату за општину Чајниче - казао је прошле седмице Ђокић.

Први човјек СПС-а Горан Селак казао је да у три локалне заједнице у Српској наступају самостално са кандидатским листама на предстојећим локалним изборима.

- И даље имамо разговоре са нашим коалиционим партнерима, тако да ћемо у понедјељак имати све податке. У Бањалуци ћемо подржати кандидата СНСД-а Николу Шобота за првог човјека тог града. У преговорима смо и са коалиционим партнерима за начелника општине Гацко - казао је “Гласу” Селак. 

И први човјек ДНС-а Ненад Нешић казао је “Гласу Српске” да неће имати кандидата за начелника, али да ће имати кандидатске листе за одборнике у око 60 локалних заједница, од којих су неке самосталне, а неке у коалицији са другим странкама. 

Лидер СДС-а Милан Милићевић рекао је да кадар те странке држи тренутно 15 позиција на челу општина и градова.

- Још нису сви спискови готови. Предаваће се и у понедјељак до 16 часова. Мислим да тренутно имамо унесено у апликацију Централне изборне комисије (ЦИК) 42 кандидата за начелнике и градоначелнике, док смо на изборима 2020. имали 43 кандидата - казао је “Гласу” Миличевић.

Навео је и да ће такође подржати шест или можда седам коалиционих кандидата. 

- Дакле, око 50 је опозиционих кандидата за начелнике и градоначелнике, од чега је 42 или 43 испред СДС-а. Знаћемо све у понедјељак - навео је Миличевић у петак. 

У ПДП-у у петак нису знали прецизно стање, али су изнијели податке са пресјеком прије викенда. 

- Имаћемо кандидате за начелнике у седам локалних заједница. Наступићемо на изборима у више од 40 локалних заједница, имаћемо и двије-три заједничке листе. Тачно стање знаћемо у понедјељак - казала је “Гласу” потпредсједница ПДП-а Мира Пекић. 

ОВЈЕРА 

Према упутству о роковима и редослиједу изборних активности за предстојеће локалне изборе, које је објавила Централна изборна комисија, странке су могле да подносе кандидатске листе од 26. јуна до 8. јула у 16 часова. 

- Рок за коначну овјеру кандидатских листа је 2. август, а након 20 дана оне ће бити објављене у службеним гласилима и средствима јавног информисања - наведено је у упутству ЦИК-а. 


Број кандидата за начелнике и градоначелнике у Српској

СНСД - 63

СДС - 42

ПДП - 7

УС - 6

СП - 4

ДЕМОС - 3 

ДНС - 0 

СПС - 0

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана