Истекао рок Уставном суду БиХ да поништи одлуку

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - У подне је истекао рок да Уставни суд БиХ врати у пређашње стање Правила за сазивање сједница и поништи раније донијету одлуку, према којој пленарне сједнице те правосудне институције могу да буду одржане без иједног судије из Републике Српске.

Чланови и администрација Уставног суда БиХ нису одговорили на питања Срне да ли ће повући своју одлуку и како је третирано одсуство потпредсједника Суда Златка Кнежевића.

На раније питање ове агенције  да ли је Кнежевић учествовао у раду посљедње сједнице Уставног суда БиХ, како је третирано његово одсуство и како је Уставни суд могао гласати о укидању члана 39 Правила Уставног суда БиХ - из Уставног суда нису одговорили.

Почетком ове седмице Уставни суд је избрисао одредбу у правилу о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента ФБиХ и најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће већ данас поподне, ако Уставни суд БиХ не укине најновију одлуку, бити заказана сједница Народне скупштине на којој ће бити донесен закон о престанку важења и објављивања одлука тог суда у Српској и заштити лица која буду прогоњена због тога од органа БиХ. 

Како је рекао, сједница НСРС ће највероватније бити заказана за уторак.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана