Исак: Застава Српске никада се неће вијорити у ФБиХ

ГС
Исак: Застава Српске никада се неће вијорити у ФБиХ

САРАЈЕВО - Застава Републике Српске није застава БиХ, није застава ФБиХ, а није ни вјерска застава и као таквој није јој мјесто на богомољама, рекао је федерални министар унутрашњих послова Рамо Исак након позива да ФУП послова процесуира особе у ФБиХ након дешавања 9. јануара, преноси Кликс.

Испред православне цркве “Светог Василија Великог” у Коњицу група грађана протестовала је тада испред вјерског објекта на којем се, као и ранијих година вијорила застава Републике Српске, поводом Дана Републике. Протест је завршио тако што је тробојница скинута.

- Истицање заставе Републике Српске на православним богомљама у ФБиХ, на дан који се памти као дан покретања геноцида у Босни и Херцеговини, представља ништа друго него провокацију - навео је Исак.

Исак је рекао да све „управе полиције у ФБиХ професионално и одговорно предузимају мјере и радње из своје надлежности да би се одржао висок степен опште сигурности".

Сматра да скидање заставе у Коњицу нема никакве везе са уставом загарантованим вјерским слободама и конститутивности Срба у ФБиХ „већ искључиво с покушајима провоцирања“.

-А ми провокације никада нећемо прихватити као нормалне и у складу с тим заставе Српске никада се неће вијорити на објектима у ентитету ФБиХ. У исто вријеме срамотним оцјењујем понашање носилаца извршних функција и вјерских поглавара у Српској који су протестовали испред полицијске управе у Сребреници након што су приведена лица која су ширила међунационалну мржњу и застрашивала повратнике - нагласио је Исак.

Осудио је било какве нападе или покушаје застрашивања повратника у Српску и ФБиХ  и додао да ће тражити од свих кантоналних министарстава унутрашњих послова да таква понашања спријече, односно да процесуирају одговорна лица уколико је дошло до кршења закона.

-Међутим, особама које имају пријављено мјесто пребивалишта у Републици Српској и који ме позивају да реагујем, без било каквог покушаја давања дипломатског одговора, желим да поручим сљедеће: Не провоцирајте. Ваша провокације нису добродошле у ФБиХ. БиХ је међународно призната и недјељива држава и као таква ће и остати - наводи се у реакцији  Исака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана