Инвестициони профил ојачаће положај локалне заједнице: Сви ресурси на један клик од инвеститора

Драгана Орловић
Инвестициони профил ојачаће положај локалне заједнице: Сви ресурси на један клик од инвеститора

БАЊАЛУКА - Инвеститорима који намјеравају да улажу у Републику Српску ускоро ће на једном мјесту бити доступни комплетни подаци о потенцијалима сваког града и општине, од развојних шанси у туризму, енергетици, привреди, као и свим другим секторима.

Наиме, Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС припрема инвестициони профил за све општине и градове у Српској и увелико се већ на терену прикупљају подаци.

- Није иста привреда у Требињу и у Бањалуци, или у Бијељини и у Приједору. Свака општина и град имају своје обиљежје, као и потенцијал за одређене привредне дјелатности - навели су у ИРБ-у и поручили да када буду завршени инвестициони профили, услиједиће њихова промоција на међународним привредним сајмовима, а биће достављени и нашим представништвима широм свијета.

У локалним заједницама поздрављају ову идеју и поручују да ће настојати да што прије доставе потребне информације. Градоначелник Градишке Зоран Аџић каже да су веома заинтересовани за израду инвестиционих профила, истакавши да су заједно са ИРБ-ом били и иницијатори да се на једном мјесту представи сав инвестициони потенцијал локалних управа.

- Све наше ресурсе за потенцијалне инвеститоре ставићемо на располагање. Градишка је препознатљива по производњи воћа и поврћа, а ту су и дрвопрерађивачка и металска индустрија, те наше привредне и економске зоне - навео је Аџић и подсјетио да у Градишци постоји и канцеларијско пословање, гдје инвеститори у веома кратком року могу покренути пословање.

И у Вишеграду кажу да ће капацитети којима располаже та општина бити постављени на интернет страници Инвестиционо-развојне банке РС и лако доступни потенцијалним страним инвеститорима. Начелник Вишеграда Младен Ђуревић каже да им је већ представљен формулар који све локалне заједнице треба да доставе ИРБ-у РС у новоотворени сектор за стране инвестиције и да ти подаци треба да презентују капацитете вишеградске општине. Он сматра да је ово добар вид промоције за све општине, јер ће потенцијални инвеститори на сајту ИРБ-а моћи видјети чиме располажу.

- У претходном периоду имали смо неколико добро уговорених и завршених инвестиција из сусједних земаља, тачније из Србије и на основу њих смо анимирали неколико предузетника који су у Вишеграду отворили погоне и почели са производњом - навео је Ђуревић.

Члан Удружења економиста РС “SWOT” Марко Ђого каже да је веома значајно да на једном мјесту буду представљени потенцијали свих општина и градова, али да инвестициони профили морају бити интерактивни, на више језика и добро пласирани у иностранству.

- Ако све то буде квалитетно урађено, помоћи ће доста свим локалним заједницама, а посебно мањим општинама. Бањалуци или Требињу, на примјер, не треба посебна промоција, јер су то средине које су већ препознали страни инвеститори. Међутим, мале општине немају агенције, сајтови им често нису синхронизовани и нису преведени на стране језике, тако да ће им ови инвестициони профили доста помоћи - сматра Ђого.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана