ИНТЕРВЈУ Милорад Додик: Кад Марфи притисне правосуђе, правда изађе кроз прозор

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Б.Здриња

БАЊАЛУКА - Америчка администрација управља свим процесима и држи БиХ заробљеном. БиХ нема професионалне службенике, него поданике Американаца, истакао је то у интервјуу за “Глас Српске” предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Коментаришући одлуку Апелационог вијећа Суда БиХ према којој је одбијена жалба СНСД-а на одлуку ЦИК-а који је признао листић ПДП-а за Дом народа Парламента БиХ, Додик је рекао да је неуставни суд америчка организација која служи за обрачун са њиховим неистомишљеницима. 

- Како је могуће да двије године једна особа ради и обавља своје дужности као делегат и сада неко каже да то није у реду. По истом питању доносе двије различите одлуке и то показује да кад амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи притисне правосуђе, право и правда изађу кроз прозор, као и здрав разум. Покушали су све што могу, ЦИК је по њиховом налогу доносио одлуке о поновном пребројавању гласова и опет нису успјели да обесмисле право српског народа да бира јачање Српске и очување српског идентитета - навео је Додик. 

ГЛАС: Шта је крајњи циљ њихових свакодневних притисака на Српску?

ДОДИК: У немогућим околностима, притисака, уцјена, као и подметања и дјеловања кроз неуставне институције у БиХ, показали смо да можемо да ојачамо Српску. И овај њихов покушај је на самом старту осуђен на пропаст, јер буди само већи бијес код народа. Свима је јасно да се амерички амбасадор у БиХ Марфи игра са правосуђем и покушава загорчати живот Србима, све да би се дошло до имовине. Њихова несрећа је већа утолико што народ види ко су издајници и немају никакве могућности да промијене свијест српског народа. Одлука неуставног суда је политичка, као и све што се тамо ради. Политички је и процес покренут због Шмита. Са свим што раде урушили су у потпуности кредибилитет правосуђа и то ћемо и доказати.

ГЛАС: Потпредсједник Представничког дома БиХ и замјеник предсједника НиП-а Денис Звиздић рекао је да се отвара могућност за бројне политичке комбинације уколико СНСД остане без четвртог делегата у Дому народа. Како то коментаришете?

ДОДИК: Звиздић би у слободно вријеме, којег очигледно има напретек, кад често прича само о Републици Српској, могао рећи нешто о Конаковићу и његовим паничним обећањима Американцима и конекцијама. Све је то исти сој. Нападима на Српску покушавају да слуђују народ да се не би причало о кризи у Федерацији, која траје годинама. За разлику од Бањалуке, о Сарајеву данас не можете да прочитате ништа позитивно, ако се изузме нека лаж коју амерички амбасадор у БиХ Марфи смисли, све је црно. Звиздић је најобичнији позер, који пуно прича, а ништа важно не говори. Ипак, примјећујем да би он постављао неке услове и правио као Хелез пактове са ПДП-ом. Занимљиво је да неко с капацитетом попут Звиздића, равним нули, износи такве маштарије. Та “тројка” није ни сама стабилна, зато смо их и изабрали, јер нису попут СДА могли да направе велику штету, јер немају ни знање, а ни могућности. Изузев тајног дјеловања и стављања на ред резолуције о Сребреници у којој су такође били неуспјешни, нису успјели да направе ништа осим што су изазвали кризу из које се не назире излаз. Повјеровали смо да желе нешто радити и да неће блокирати ствари, али опет су показали да им је циљ блокада и уништење Српске, а не напредак БиХ. Они су уцијењени и дубоко зависни од онога шта ће им аминовати амерички амбасадор у БиХ Марфи и смијешно је и слушати Звиздићево наклапање да они могу нешто мијењати. Прва ствар коју би требало да промијене је та поданичка политика која не допушта БиХ да напредује на европском путу. Шмит, Марфи и наметања странаца неспојиви су са ЕУ и то би требало да зна и сам Звиздић.

ГЛАС: Како коментаришете оптужбе за руски утицај, које је министар иностраних послова БиХ Елмедин Конаковић изнио на Ваш рачун на састанку у Луксембургу?

ДОДИК: Видим да се Конаковић опасно уплашио шта ћу објавити па је од силног страха наставио да лупа глупости. Ипак, нисам ја тај кога се он плаши. Страх у кости утјерао му је Марфи, који му дише за вратом и пријети процесом ако не буде довољно добар. Изгледа да се министар Конаковић промијенио преко ноћи па је све мање текстова о озбиљним наводима о његовим везама са нарко-картелом. Те промјене и добро понашање по америчким стандардима укључују разваљивање сваког договора са Републиком Српском и нападе на мене. Конаковић који хода по свијету као нека будала, и то све са позиције министра иностраних послова, мора да зна да већи дио земаља у Европи зна да је Република Српска дио рјешења, а не проблема, како то Бошњаци представљају. Геополитичке прилике се мијењају и они који данас јавно изражавају слагање са Бошњацима и противе се свему што има везе са Русијом, а не смета им њихов повољнији гас, већ сутра би могли промијенити мишљење. И шта ће онда Бошњаци? Када би политички представници Бошњака били рационални и одговорни према свом народу, схватили би да је једино што им остаје договор и сарадња са Србима и Хрватима и да им нико од њихових такозваних пријатеља из међународне заједнице не може омогућити то што траже. Једино рјешење је договор конститутивних народа. Увијек смо за разговор, али не са онима који су уцијењени попут Конаковића и који минирају свако рјешење и одлазе од стола онда ка то Марфи нареди.

ГЛАС: Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић оптужио је партнере у власти на нивоу БиХ да су својим потезима сачували ОХР те да сте Ви заправо највећа подршка страном утицају у БиХ?

ДОДИК: Једина мудрост коју би Бореновић могао да покаже је да ћути када се прича о резултатима које је ПДП постигао. Издају српских интереса најбоље је јавно објаснио почасни представник ПДП-а Иванић. Све што су могли дати дали су Бошњацима и тако је изгледала њихова реалност и удаљавање од странаца. Руководство Српске никада неће дозволити да се на такав начин преносе надлежности и то је једина мудра и одговорна политика, а не додворавање странцима и Бошњацима, које је у програмској политици ПДП-а. То што је њему океј један криминалац попут Марфија и лажни Шмит, који би да Српској отму имовину, говори шта би се десило када би се такви нешто питали у Српској. Али не питају се и захваљујући народу неће се никада ни питати. Све те преваре и све што покушавају да добију преваром и уз америчко уплитање неће им помоћи. У Српској народ одлучује, тако је било и тако ће и остати.

ГЛАС: Како гледате на иступ амбасадора БиХ у УН Златка Лагумџије који је навео да ће након усвајања резолуције о Сребреници “истина” ући у уџбенике широм свијета?

ДОДИК: Лагумџија је јасно и недвосмислено потврдио свим Србима да је главни циљ њиховог тајног пројекта био да у школске књиге и клупе уђе мржња према Србима и свему српском. Велика поражавајућа истина је да је једино што уједињује разједињене Бошњаке управо мржња према Србима. То је њихов једини циљ и заједнички пројекат и то Лагумџија одлично објашњава. Када би били тако уштимане виолине и у другим питањима које могу обичном народу који не живи од њихових сплеткарења обезбиједити боље услове живота, онда би БиХ напредовала и на европском путу и у сваком смислу брзином свјетлости. Резолуција о Сребреници у потпуности је показала да они не желе напријед. Њихов циљ је уништење Српске, а не напредак БиХ. Лагумџија није амбасадор БиХ, него муслимана, он је изасланик Бећировића који је злоупотријебио положај. Надлежни органи требало би да утврде њихову одговорност због нарушавања уставног поретка и дјеловања мимо закона и Устава. Једног дана, када надлежни органи буду радили.

Пријатељи 

ГЛАС: Руски амбасадор у Уједињеним нацијама Василиј Небензја ставио је 31. извјештај Владе Српске као анекс руског извјештаја УН од 30. априла. Колико то доприноси да се у свијету чује и глас Републике Српске?

ДОДИК: Захваљујући објективном ставу пријатељске Русије, која је стала у одбрану међународног права и свега што оно представља, свијет може да прочита каква је реална ситуација у БиХ. Хвала нашим пријатељима који нису никада заузимали навијачку позицију и инсистирали су увијек на досљедној примјени Дејтонског споразума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана