Институције на нивоу БиХ немилице трошиле: Вишак службених путовања оправдали короном

Маријана Миљић Бјеловук
Институције на нивоу БиХ немилице трошиле: Вишак службених путовања оправдали короном

САРАЈЕВО - Службена путовања надлежних, али и изнајмљивање имовине и опреме само су неке од ставки на којима се у прошлој години није штетио новац грађана, док је, с друге стране, у односу на раније трендове пореске обвезнике мање коштало коришћење телефона, али и плаћање комуналних рачуна у више од 70 институција на нивоу БиХ.

У извјештају о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за девет мјесеци 2023. године путни трошкови у заједничким институцијама исказани су у износу од 10,69 милиона марака, што је за скоро 900.000 марака или девет одсто више него у периоду од јануара до краја септембра 2022. године.

У том документу као разлог за раст новчаних издвајања за путне трошкове “окривљена” је пандемија вируса корона, односно слабљење мјера за којима су земље посегнуле у ранијим периодима.

- Дошло је до већег броја путовања усљед слободног кретања, односно попуштања мјера које су биле на снази током пандемије вируса корона y односу на претходне двије године - наведено је у извјештају о извршењу буџета БиХ.

И то није једина ставка на коју је у девет мјесеци 2023. године потрошено више новца него у истом периоду 2022.

- Повећани су и трошкови изнајмљивања имовине и опреме и то за око 9,9 милиона марака или 77 одсто y односу на исте трошкове 2022. До толиког скока трошкова дошло је јер су измирени укупни издаци за Мицрософт лиценце за потребе инститyција БиХ и еВладе који су евидентирани код Министарства комуникација и транспорта БиХ - наведено је у извјештају о извршењу буџета БиХ.

Када се подвуче црта, за изнајмљивање имовине и опреме за девет мјесеци прошле године потрошено је укупно 22,78 милиона марака, док је у истом периоду годину раније издвојено 12,86 милиона.

- Повећани су и издаци за текуће одржавање за око 5,8 милиона марака или 54 одсто у односу на исте трошкове за девет мјесеци претходне године, али су порасла и издвајања за осигурање и трошкове платног промета за око 200.000 марака или 12 одсто - наведено је у извјештају Савјета министара.

Ц друге стране, у истом периоду смањени су издаци за услуге превоза и горива за око 3,2 милиона марака или 40 одсто у односу на исте трошкове за девет мјесеци 2022. године.

Тако је на услуге превоза и гориво од јануара до краја септембра прошле године потрошено 4,74 милиона, док су издаци за те намјене у истом периоду 2022. године износили 7,91 милион КМ.

Надлежни су у истом периоду 2023. године мање новца давали и за енергију те комуналне, телефонске и поштанске услуге, али и за набавку материјала.

- На трошкове енергије и комуналних услуга потрошено је 13,66 милиона марака, што је за око два милиона марака мање него у истом периоду 2022. године. На телефонске и поштанске услуге отишло је 4,38 милиона, што је за око 600.000 марака мање, док је за набавку материјала спискано 22,22 милиона, што је пад за око 400.000 марака него у истом периоду 2022. године - наведено је у извјештају о извршењу буџета институција БиХ.

МО на првом мјесту

Највише новца троше институције које имају највећи број запослених, а то су Министарство одбране (МО) БиХ, код којег су за девет мјесеци 2023. године текући издаци износили 254,73 милиона марака, а затим слиједе Управа за индиректно опорезивање и Гранична полиција. На четвртом мјесту налази се Министарство иностраних послова БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана