Институције коначно чују савјете ревизора

Маријана Миљић Бјеловук
Институције коначно чују савјете ревизора

БАЊАЛУКА - Иако је већина републичких институција у претходном периоду била глува на препоруке ревизора, најновији извјештај финансијских контролора показује да су коначно почеле да уважавају њихове савјете.

Да је тако, потврђено је и у извјештају републичке Главне службе за ревизију јавног сектора која је преконтролисала надлежне институције када је у питању спровођење препорука из извјештаја ревизије учинка “Организација и функционисање интерне ревизије у јавном сектору Републике Српске”.

- Накнадним прегледом утврђено је да су институције јавног сектора донијеле акционе планове те предузимале мјере и активности и обезбиједиле ефикасније организовање и функционисање интерне ревизије. Од осам датих препорука, пет је потпуно, док су три дјелимично спроведене - навели су ревизори.

Подвукли су и да је Централна јединица за хармонизацију финансијског управљања створила неопходне претпоставке за организовање, функционисање и развој интерне ревизије у јавном сектору Републике.

Такође, додали су и да су институције јавног сектора своја интерна акта ускладиле са законским рјешењем.

- То усклађивање омогућава одговарајуће организационо позиционирање јединица интерне ревизије, њихову организациону независност и функционалност. Јединице интерне ревизије су унаприједиле поступке и процедуре интерне ревизије у погледу планирања, спровођења и извјештавања - навели су ревизори.

Подвукли су да Централна јединица за хармонизацију финансијског управљања, која постоји у оквиру Министарства финансија РС, треба да у складу са расположивим капацитетима настави са преиспитивањем и иновирањем прописа.

- Потребно је наставити са праксама професионалног развоја интерних ревизора. Јединице интерне ревизије треба да се додатно ангажују на обезбјеђењу квалитета активности као што су процјена ризика, планирање интерне ревизије, извјештавање, праћење препорука, формирање базе података и регистара - наглашено је у закључцима ревизора.

У Министарству финансија РС наводе да је годишњи извјештај о интерној ревизији за 2022. годину обухватио 63 субјекта у којима је успостављено одјељење за интерну ревизију, са укупно 134 интерна ревизора.

- Успостављање те ревизије са најмање два запослена ревизора, од којих је један руководилац, омогућава извршавање минималних захтјева у погледу управљачких, организационих и оперативних послова интерне ревизије - наводе у Министарству финансија.

Извјештај

И Влада РС је на посљедњој сједници усвојила консолидовани годишњи извјештај о успостављању и развоју интерне финансијске контроле у јавном сектору РС за 2022. годину.

- У Српској има више од 1.000 субјеката јавног сектора обавезних да успоставе систем финансијског управљања и контроле. До сада је у 627 субјеката именовано лице одговорно за финансијско управљање и контролу. Број именованих лица већи је за 50 одсто. И у осталим субјектима који то нису урадили потребно је што прије испунити минимум услова за почетак увођења финансијског управљања и контроле на начин да именују лица или радне групе за финансијско управљање и контролу - навели су у Влади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана