Институције БиХ наставиле да расипају огроман новац на закуп просторија

Ведрана Кулага Симић
Институције БиХ наставиле да расипају огроман новац на закуп просторија

САРАЈЕВО - За закуп простора и зграда за потребе институција на нивоу БиХ, међу којима су разне агенције, дирекције, канцеларије и друге, само током посљедњих пет година искеширано је готово 60 милиона марака, а иако су те кирије управо један од горућих проблема за буџет, надлежни не успијевају да убрзају процес добијања сопственог крова над главом за многе од њих упркос чак и чињеници да је за те намјене новац обезбијеђен.

Годишњи извјештаји о извршењу буџета институција на нивоу БиХ, које сваке године пречешљају ревизори, показују да у посљедње вријеме расту рачуни по основу закупа који се плаћају из заједничке касе. Најновији подаци показују да је само лани за закуп простора и зграда, гдје се такође сабиру и трошкови по основу паркинга и складишног простора, потрошено готово 13 милиона КМ, што је рекорд у посљедњих пет година.

Један од разлога за то је и повећање цијене закупа, али ни надлежни не могу да сакрију да дио кривице сносе и они који су надлежни за рјешавање овог и осталих повјерених послова у оквиру вишегодишњих капиталних пројеката.

- Годишње се издвајају значајна финансијска средства за плаћање закупа за смјештај појединих институција БиХ, а она одобрена за рјешавање питања трајног смјештаја кроз вишегодишње пројекте и програме посебних намјена остају неутрошена усљед дугогодишње неефикасне реализације истих - упозорили су ревизори у посљедњем извјештају о главним налазима и препорукама за 2023. годину.

У Министарству финансија и трезора БиХ за “Глас” је потврђено да, закључно са буџетом за 2023. годину, за смјештај институција, односно набавку објеката има 101,37 милиона марака.

На листи чекања су, према њиховој евиденцији, Управа за индиректно опорезивање БиХ којој је за набавку зграде за смјештај Централне канцеларије и Регионалног центра Бањалука, на располагању 69,4 милиона, а та институција, са Граничном полицијом БиХ, има и три милиона за смјештај запослених на аеродрому Бањалука те 3,8 милиона за те намјене у Сарајеву.

Агенција за истраге и заштиту за изградњу објекта за смјештај и обуку Јединице за специјалну подршку има 6,75 милиона, Гранична полиција за изградњу објеката за смјештај Теренске канцеларије Југ Чапљина 2,69, а Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ за изградњу објекта у Бањалуци са паритетним уређењем локације нешто више од 10 милиона.

Осим тога, према подацима из ресора финансија, Служба за заједничке послове има пет милиона за набавку објекта за смјештај управо Канцеларије за ревизију.

- Разлог кашњења у реализацији пројеката је окончање финансирања те спровођење процедуре јавне набавке, за шта треба да се обратите наведеним институцијама - казали су у министарству и додали да постоји потреба за обезбјеђењем средстава за смјештај Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ и Савјета за државну помоћ БиХ, те додатног простора за смјештај Института за интелектуалну својину БиХ, Агенције за надзор над тржиштем БиХ, Института за стандардизацију БиХ и Агенције за развој високог образовања БиХ.

Из Канцеларије за ревизију, с друге стране, упозоравају да плаћање закупа за институције које још нису ријешиле питање трајног смјештаја изискује знатне трошкове.

- Посебно ако узмемо у обзир тренутно стање и тенденцију раста цијена на тржишту некретнина, што ствара додатну неизвјесност о могућности даљег функционисања одређеног броја институција. Међутим, у буџету институција БиХ се стално планирају средства за смјештај институција БиХ које користе изнајмљен простор. Реализација неких вишегодишњих пројеката за рјешавање трајног смјештаја не тече планираном динамиком, али су предузете активности које су у надлежности институција те је тако Агенција за истраге и заштиту купила објекат за регионални центар, Управа за индиректно опорезивање расписивала јавни позив и тако даље - истакнуто је у извјештају о ревизији.

Управо су и они примјер колико може да се развуче рјешавање овог питања.

- Канцеларија за ревизију од почетка рада 2000. године користи пословне просторије на основу уговора о закупу. Савјет министара БиХ је у априлу 2019. године усвојио одлуку о одобравању куповине/набавке објекта за потребе смјештаја Канцеларије у износу од пет милиона, али пројекат до данас није реализован. Од усвајања поменуте одлуке на име трошкова закупа пословног простора издвојено је 1.541.136 КМ - истакли су за “Глас” у тој институцији на нивоу БиХ.

A white and black sign with black textDescription automatically generated

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана