Инспектори истражују, партије чекају жребање за петог делегата у Дому народa

Маријана Миљић Бјеловук
Инспектори истражују, партије чекају жребање за петог делегата у Дому народa

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Инспектори Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ настављају да истражују како је у јавност доспјела слика спорног листића за избор делегата у Дому народа Парламента БиХ из Републике Српске, те су по том основу претходних дана узели и изјаву од предсједника Комисије за избор и именовање републичког парламента Илије Таминџије.

Избор делегата у Дому народа Парламента БиХ из Републике Српске поново је у фокусу јавности јер је Суд БиХ одбио жалбу СНСД-а на одлуку ЦИК-а који је крајем маја признао листић ПДП-а за Дом народа.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић је у јануару 2023. године поднио пријаву против Н. Н. лица због незаконитог фотографисања или фалсификовања гласачких листића приликом избора делегата за Дом народа с обзиром на то да је фотографија спорног листића доспјела у јавност упркос забрани фотографисања.  

Ту пријаву Бореновић је поднио након што је предсједник СДП-а Нермин Никшић јавно, гостујући у једној ТВ емисији, са свог телефона показао наводно усликани гласачки листић за избор српског делегата у Дому народа.

- Инспектори СИПА су долазили прије десетак дана код мене по том питању. Питали су ме како је Никшић добио слику гласачког листића и како смо организовали изборе. Рекао сам им да имамо записник у којем смо утврдили начин гласања за избор делегата у Дому народа који је Комисија сачинила прије самих избора и гдје је јасно све дефинисано. Сви чланови Комисије из опозиционих редова били су присутни. И они су прихватили таква правила. Заједнички смо их креирали - казао је “Гласу” Таминџија и додао да је инспекторима приложио сва та једногласно усвојена правила. 

Наглашава и да му није јасно чиме се водио ЦИК када је признао спорни листић ПДП-а с обзиром на то да је у записнику Комисије јасно наведено гдје и на који начин се формира бирачко мјесто и како се гласа. 

- Комисија за избор и именовање која је састављена од представника више партија, дакле и ПДП-а и СДС-а, донијела је правила како формирати гласачко мјесто, како да буду окренути посланици који гласају за делегате и како се гласа. Ту је јасна назнака да ће важећи листић бити само онај на којем се у мали квадратић упише знак “Џ” без икаквих других ознака, односно тачке, зареза и слично - казао је Таминџија.

Из ЦИК-а су навели да су добили одлуку Суда БиХ, те да ће идућих дана жријебом одлучити да ли ће мјесто петог делегата у Клубу српског народа у Дому народа Парламента БиХ припасти СНСД-у или ПДП-у.

Бореновић је јуче рекао да у тој странци мирно чекају исход жријеба који ће одлучити да ли ће генерални секретар ПДП-а Ненад Вуковић бити нови српски делегат у Дому народа Парламента БиХ.

Пробни балон 

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је коментаришући одлуку Суда БиХ, који је одбио жалбу СНСД-а на одлуку ЦИК-а да призна листић ПДП-а за Дом народа, да “ако су већ хтјели да направе некакву врсту перформанса или проблема, онда су могли једноставно да врате то Народној скупштини на одлучивање”.

Стевандић сматра и да је ово можда и пробни балон да се покуша на неки начин увести правило да се одлуке доносе ван институција које су за то надлежне, а то је НСРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана