Инспекција ће на захтјев истражних органа извршити провјере

Срна
Инспекција ће на захтјев истражних органа извршити провјере

БАЊАЛУКА - Републичка просвјетна инспекција ће у вези са акцијом "Кластер" у најкраћем року извршити провјере у дијелу својих овлаштења и прикупити потребне информације уколико то буду тражили истражни органи за потребе доказног поступка, речено је Срни у Инспекторату Републике Српске.

"У овом тренутку републичка просвјетна инспекција у складу са својим надлежностима нема елемената за поступање, јер је тренутно ријеч о истражним радњама за које су надлежни други органи", кажу у Инспекторату.

Републичка просвјетна инспекција, у комуникацији са Министарством за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, прати активности које спроводи Агенција за истраге и заштиту /Сипа/ у оквиру акције "Кластер".

Након окончања акције и добијања детаљнијих информација о дјелима која се стављају на терет лицима и установама, у сарадњи са ресорним министарством размотрићемо даље правце дјеловања инспекцијских органа на предметним високошколским установама, а у дијелу надлежности овог органа, појашњавају у Инспекторату.

Републичка просвјетна инспекција у дијелу својих надлежности стоји на располагању свим надлежним органима у процесу истраге, додају у овој институцији.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир изјавио је да је ресорно минстарство тражило од Сипе податке о акцији "Кластер", а од републичког Инспектората да изврши провјере да би се предузеле законске мјере и, ако је потребно, одузеле дозволе за рад одређеним високошколским установама.

Припадници Сипе јуче су у оквиру акције "Кластер", која је усмјерена на сузбијање организованог криминала и системске корупције, ухапсили 11 лица повезаних са незаконитим издавањем и недозвољеном трговином факултетским дипломама на подручју БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана