Иницирати састанак са Словенијом у вези са одлагањем отпада из Кршког

Срна
Иницирати састанак са Словенијом у вези са одлагањем отпада из Кршког

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац организовао је састанак Координационог тијела са члановима Експертског и Правног тима за Трговску гору на којем их је информисао да је Министарство спољне трговине и економских односа обавијестило Министарство господарства и одрживог развоја Хрватске о намјери БиХ да учествује у поступку процјене утицаја на животну средину збрињавања радиоактивног отпада на Трговској гори.

Кошарац је додао да ће у дефинисаном року хрватској страни бити достављени захтјеви, примједбе и кључна питања која би требало да буду размотрена у студији о утицају на животну средину збрињавања радиоактивног отпада на овој локацији.

"Наше опредјељење, право и обавеза је да учествујемо у цијелом процесу. У складу са процедурама и међународним конвенцијама, захтјеве и примједбе ћемо хрватској страни доставити путем Министарства иностраних послова у Савкету министара, односно дипломатско-конзуларне мреже, те Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, које је контакт тачка за Еспо конвенцију", рекао је Кошарац.

Он је истакао да су надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ потпуно мотивисане и да проводе активности у складу са дефинисаним планом рада Експертског тима.

Чланови Координационог тијела прихватили су Акциони план Републике Српске са пројекцијом буџетских средстава неопходних за истраживања у Републици Српској, односно у општинама које гравитирају сливу ријеке Уне и појасу Трговске горе, а Федерација БиХ ће до краја овог мјесеца сачинити свој акциони план.

"Акциони планови Републике Српске и Федерације БиХ су основ да наши експерти почну са истраживањем терена на темељу агенде коју је утврдио Експертски тим", рекао је Кошарац.

На данашњем састанку у Сарајеву закључено је да ће од Савјета министара бити затражена допуна одлуке о именовању чланова Координационог тијела, на начин да у ово радно тијело буде именован и представник Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Чланови Координационог тијела прихватили су иницијативу министра Кошарца да посредством Министарства иностраних послова буде упућен захтјев за званични састанак са надлежним институцијама Словеније како би се разговарало о проблематици изградње одлагалишта на Трговској гори.

Министар Кошарац информисао је чланове Координационог тијела, Правног и Експертског тима о разговорима које је имао са премијером Словеније Робертом Голобом приликом његове недавне посјете БиХ.

"Охрабрила ме чињеница да је премијер Голоб исказао разумијевање за овај проблем, те да је изразио спремност да у наредном периоду отворено разговарамо о Трговској гори. Наш циљ је да у Словенији отворимо дискусију са представницима тамошњих институција и добијемо свеобухватне информације о односу ове државе са Хрватском када је у питању одлагање отпада из Нуклеарне електране Кршко", навео је Кошарац.

Он је најавио да ће наредне седмице о предметној проблематици разговарати и са амбасадором Словеније у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана