Индијски љекари обустављају рад на 24 сата због силовања и убиства љекарке

Танјуг
Индијски љекари обустављају рад на 24 сата због силовања и убиства љекарке

ЊУ ДЕЛХИ - Индијски љекари данас ће на 24 сата обуставити рад у већини ординација широм земље, осим основних служби, у знак протеста због силовања и убиства љекарке у медицинском колеџу у Калкути.

-Љекари, посебно жене, изложени су насиљу због природе професије. На власти је да осигура безбједност љекара у болницама и кампусима - саопштено је из Индијског медицинског удружења, преноси Ројтерс.

Љекари су истакли да околности силовања указују на то колико су медицински радници рањиви и колико им је потребна адекватна заштита.

Љекарка стажисткиња стара 31 годину силована је и убијена прошле седмице у медицинском колеџу у Калкути, а полицијски волонтер који је радио у болници у којој је дошло до злочина ухапшен је и против њега је подигнута оптужница.

Политичке партије у земљи, укључујући партију Баратила Јаната премијера Нарендре Модија, најавиле су да ће учествовати на протестима најављеним за данас, а учешће су најавили и боливудски глумци и друге познате личности.

Qекари у препуним и често лошим државним болницама у Индији већ дуго се жале да су презапослени и недовољно плаћени,наводећи да су и пацијенти често насилни према њима, јер су љути због недостатка одговарајуће медицинске неге.

У Њу Делхију је 2012. група мушкараца силовала и нанијела тешке повреде 23-годишњој студенткињи у аутобусу, што је довело до њене смрти. Број злочина над женама у Индији повећан је за четири одсто у 2022. у односу на претходну годину, показују подаци Националног бироа за евиденцију злочина објављени крајем прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана