Индекс мирољубивости: Хрватска и Словенија најбоље пласиране у региону, а гдје је БиХ

ГС
Индекс мирољубивости: Хрватска и Словенија најбоље пласиране у региону, а гдје је БиХ

ВАШИНГТОН - Институт за економију и мир објавио је резултате мјерења глобалног индекса мира према којима је БиХ пласирана као 61. држава свијета са 1.892 бода. У односу на прошлу годину када је земља била на 57. мјесту, забиљежен је пад од 4 мјеста, пише Херцеговина.инфо.

Најмирније и најсигирније земље свијета су према овом истраживању Исланд, који је био првопласирани и прошле године, затим Данска и Ирска.

Од земаља у регији најбоље је пласирана Словенија које је на осмом мјесту, затим Хрватска која је у тамнозеленој зони што значи да је на самом врху мира и сигурности. Хрватска се са 1.45 бодова налази на 14. мјесту у свијету.

Сјеверна Македонија је 38. на листи, Албанија 40. Црна Гора 45. док је најлошије пласирани Србија која се налази у жутој зони са 1.921 бодом и на 65. мјесту, те Косова* на 70. мјесту.

Global Peace Index (ГПИ) или Глобални индекс мира је мјерење које се користи за рангирање држава и територија према њиховој релативном нивоу мира. Развијен је од стране Института за економију и мир (Институте фор Ецономицс & Пеаце), невладине организације посвећене проучавању мира и насиља. Овај индекс настоји пружити објективно мјерење мира, узимајући у обзир различите показатеље и чимбенике који утјечу на глобалну сигурност.

ГПИ користи низ индикатора како би процијенио ниво мира у земљама, а неки од кључних фактора укључују сљедеће:

Присутност насиља: Овај показатељ укључује податке о броју убистава, ратова, оружаних сукоба и других облика насиља у земљи.

Ниво милитаризације: Мјерење количине оружаних снага, милитаризације друштва и трошкова на војне акције.

Социјална стабилност: Укључује анализу унутарњих сукоба, политичке нестабилности и потенцијалних сукоба унутар земље.

Вањски сукоби: Процјењује се судјеловање земље у међународним сукобима, односно њен утјецај на регионални и глобални мир.

Ниво криминала: Овај показатељ узима у обзир податке о организираном криминалу, насилним злочинима, корупцији и др.

На темељу ових и других релевантних индикатора, свака земља се оцјењује и добива бодове, а затим се рангира према тим бодовима. Што је нижи број бодова, то се земља сматра мирнијом и сигурнијом према ГПИ-у.

Глобал Пеаце Индеџ пружа корисне увиде и информације о стању мира у свијету те помаже владама, организацијама и јавности боље разумјети изазове с којима се суочавају различите државе у постизању одрживог мира и стабилности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана