Инцко: Референдум о отцјепљењу је црвена линија

Срна
Инцко: Референдум о отцјепљењу је црвена линија

Међународна заједница неће допустити прекрајање граница БиХ, поручио је високи представник за Дојче Веле. након што је предсједник Српске, Милорад Додик, прошле седмице, у интервјуу за исту медијску кућу, нацртао карту на којој је Српска уједињена са Србијом, Валентин Инцко поручује од тога нема ништа.

„То не би било добро, то сам рекао, и неће бити добро. И неће до тога ни доћи, јер Међународна заједница то неће допустити. Ми имамо сваких шест мјесеци вијеће за имплементацију мира и тамо подржавамо територијалну цјеливотостс БиХ”, рекао је Валентин Инцко, високи представник у БиХ.

Очигледно неслагање са Милорадом Додиком, навело је новинарку да Инцка пита да ли ће ускоро користити Бонска овлашћења. Високи представник је одмах сабрао да их је у току свог мандата употребио 40-ак пута, али о Додиковој смјени, каже, не размишља.

„До тог корака још није дошло у међународној заједници о томе још нисмо дебатовали барем не док сам ја овдје, можда моји претходници, као господин Шрварц Шилинг, ја о томе још нисам имао те идеје”, изјавио је Инцко.

Велик дио интервјуа Високи представник је потрошио говорећи о Русији. ВИше од тога да ли Москва чува леђа Милораду Додику, погодило га је надимак „србофоб”, који су му, каже, Руси пришили након престављања посљедњег извјештаја о стању у БиХ у Савјету безбједности УН-а.

„Ја сам од 1986. кад је још био комунизам, ја сам суоснивач православног факултета у Београду, свако ко је дао већи прилог је то, ја сам добио диплому од патријарха Германа да сам ктитор православног факултета, и да неко мени каже да сам србофоб, па то је смијешно2, наводи Високи представник.

Ипак, колико год Валентину Инцку било смијешно, такав епитет руске стране није случајан, јер су његови извјештаји Савјету Безбједности препуни сталних критика на рачун РС. Инцко је у интервјуу говорио и о одговорности међународне заједнице за тешко стање у БиХ, као и о билансу свог осмогодишњег мандата на челу ОХР-а. У то име се нада да ће остати упамћен као „чувар Дејтона”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана