Имовине у јавним предузећима све мање, а обавезе гомилају

Маријана Миљић Бјеловук
Имовине у јавним предузећима све мање, а обавезе гомилају

БАЊАЛУКА - Јавна предузећа у Српској, чија реформа се најављује већ неколико година, у све тежој су позицији јер имовина им је све тања, а, с друге стране, обавезе расту.

Влада Српске већ неколико година најављује реформу јавних предузећа, па је 2020. године формирала радну групу за сређивање стања у тој области која је припремила и акциони план, који је и добио зелено свјетло прије тачно годину. Након тога основана је и организациона јединица за надзор над радом јавних предузећа у оквиру Генералног секретаријата Владе РС.

Међутим, и поред тих активности, на том пољу ништа конкретно није урађено, што је откривено и у документу Оквирни буџет РС за период од 2023. до 2025. године који је Влада Српске недавно усвојила. У том документу стоји да ниска профитабилност нарушава финансијску позицију јавних предузећа јер ниво имовине опада, док, с друге стране, расту обавезе.

- Продуктивност у сектору јавних предузећа је нижа него у приватном, што представља значајан извор фискалног ризика. Да би се избјегло даље акумулирање ризика, потребно је побољшати квалитет финансијске анализе и транспарентност у извјештавању јавних предузећа - наведено је у владином документу.

Као и претходних година, наглашавају да би реформа јавних предузећа могла бити посматрана кроз три сегмента, односно под лупом треба да буду јавна предузећа која оптерећују или траже додатни новац из буџета Републике, те комунална јавна предузећа у власништву јединица локалне самоуправе, чије је реформисање потребно хитно започети. Трећи сегмент чине стратешка јавна предузећа од којих се очекује да буду профитабилна и један од извора прихода буџета Републике.

Економисти наглашавају да је реформа јавних предузећа горућа тема у Српској већ 15 или 20 година.

- Како вријеме пролази та тема је све актуелнија јер све више стање у јавним предузећима утиче на привредни раст и развој. Тај посао захтијева пуно посвећености. Акценат на реформе, прије свега, треба да ставе партије које су у позицији да их спроводе и код њих мора бити више одлучности и енергије. Све то опет захтијева стабилну политичку ситуацију коју нисмо имали у претходном периоду - рекао је “Гласу Српске” извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац.

Наводи и да крупније кораке о питању сређивања стања у јавним предузећима можемо очекивати тек након избора.

- Потребно је озбиљније приступити том послу у идућој години, јер би спровођење реформи у сектору јавних предузећа имало велики утицај на привреду Српске - поручио је Грабовац.

Именовања

Саша Грабовац истиче да је начин избора директора у јавним предузећима према политичкој опредијељености и подјели функција такође горући проблем.

- Због тога једна од кључних ствари у реформи тог сектора треба да буде и стављање акцента на именовање. Ако већ на кључне позиције доводе људе према страначкој подјели фотеља, нека из тих странака на руководећа мјеста именују оне најбоље и најспособније - казао је Грабовац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана