Именовани носиоци правосудних функција: Ово су нови тужиоци и судије

Срна
Именовани носиоци правосудних функција: Ово су нови тужиоци и судије

САРАЈЕВО - Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ именовао је више носилаца правосудних функција у БиХ.

Одлука је донесена на дводневној сједници, одржаној јуче и данас у Сарајеву.

На нивоу БиХ, за судије Суда БиХ именовани су Самра Акова, Драган Вукајловић и Мирза Ђозо, те Сафет Храпо и Феђа Фејзагић за тужиоце Тужилаштва БиХ.

На нивоу Републике Српске, на позицију судије Окружног суда у Добоју именована је Огњенка Цвијановић, Окружног суда у Источном Сарајеву Јелена Окука, Окружног привредног суда у Бањалуци Сања Чегар и Радомир Милаковић, Основног суда у Зворнику Лејла Голијанин и Основног суда у Власеници Дарко Божић, а на позицију тужиоца Окружног јавног тужиоца у Источном Сарајеву именована је Џенита Бечировић.

На нивоу Федерације БиХ /ФБиХ/, за судије Општинског суда у Сарајеву именовани су Александра Колашинац, Анида Сарачевић, Нермина Хаџиомеровић и Селма Ћемаловић, док су Амир Собо и Далибор Тиквина именовани за судије Општинског суда у Зеници.

Критеријуми

Из ВСТС-а наводе да су при доношењу одлуке о именовању узели у обзир критеријуме попут: стручног знања, радног искуства и радних резултата, стручне способности засноване на досадашњим резултатима у каријери, способности непристраног, савјесног, марљивог, одлучног и одговорног обављања дужности.

При именовању, ВСТС БиХ примјењује одговарајуће уставне одредбе којима се уређују једнака права и заступљеност конститутивних народа и осталих, те поштује равномјерну заступљеност полова. Новоименовани носиоци правосудне функције ће ступити на дужност 2. октобра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана