Имена усташа остала на улицама Мостара

Ведрана Кулага Симић
Имена усташа остала на улицама Мостара

МОСТАР - Табле са именима сљедбеника усташког режима и даље стоје на мостарским улицама иако су истекли сви рокови за преименовање, због чега ће ово питање поново бити отворено у понедјељак на засједању Градског вијећа.

О називима улица у граду на Неретви расправљано је дуже вријеме, а ствари су погуране с мртве тачке након што је и међународна заједница затражила да поједини називи на таблама буду замијењени.

Одборници у мостарском Вијећу су 14. јула ове године усвојили усаглашени приједлог раније формиране радне групе, те је наложена промјена назива неколико улица које носе имена фашиста и усташа.

Надлежнима је остављен прецизан рок до када треба да ту одлуку спроведу у дјело на терену, али спорне табле, како је за “Глас” потврдио и замјеник предсједника мостарског Градског вијећа Велибор Миливојевић (СНСД), који је био и члан радне групе задужене за промјену назива улица у том граду, још нису замијењене.

- Провјерили смо и старе табле још су ту и након толико времена иако смо сви с радошћу на тој сједници Градског вијећа дочекали зрелост да кренемо у измјену назива улица. Тада смо донијели одлуку о измјени назива укупно шест улица које носе имена представника фашистичког режима. Сви смо очекивали да ће надлежне службе у задатим роковима испунити своје обавезе, али то се није десило - истакао је Миливојевић.

Подсјетио је да је након одлуке Градског вијећа то тијело имало обавезу да у року од 30 дана надлежној служби за катастар - одјељењу за урбанизам и грађење да инструкције о предметној измјени назива улица.

- Градско вијеће је то урадило. Служба је након тога имала 30 дана да упише у регистар, означи и уреди кућне бројеве и називе улица у складу са одлуком која је усвојена. Нажалост, свједоци с­мо да и више од три мјесеца од доношења одлуке, а и мјесец након истека свих рокова у Мостару нема промјене. Спорни називи   су још ту - каже Миливојевић.

Имајући у виду такав расплет, односно заплет ситуације, ово питање могло би, како је најавио, поново бити отворено на сједници Градског вијећа која је планирана за понедјељак.

- Сигурно ће једно од мојих одборничких питања бити управо назначено ка надлежној служби. Тражићу одговор, али и кривца јер није спроведено у дјело оно што је Градско вијеће усвојило - закључио је Миливојевић.

Улици Миле Будака треба да, према одлуци градске власти, буде враћен њен првобитни назив - Алексе Шантића, а Вокића и Лорковића мијења име у Тина Ујевића. Рафаела Бобана биће фра Људевита Ласте, а брисањем имена Ђуре Спужевића своју улицу добија познати мостарски карикатуриста Исмет Ицо Вољевица. Досадашња улица Јуре Францетића биће преименована у Хумску, а улица Таборника Иве Зеленике зваће се Циглана.

Предсједник Клуба Хрвата у Вијећу Влатко Мариновић рекао је раније да се овим и са имена града скида вишегодишња стигма, а шеф Клуба Бошњака Златко Гузин да се коначно нашла воља да буде ријешен велики проблем.

Нове идеје

О називима улица џ Мостару сигурно ће се још, и поред одлуке о промјени оних у којима су имена припадника усташког режима, расправљати. Одборница Ирма Баралија је на ранијој сједници Градског вијећа поставила питање зашто међу именима улица нема ниједне жене, тако да је предложено да и жене које су оставиле трага у граду добију улицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана