Имам Махић саслушан у Козарцу, вjерници испред џамије давали подршку

Танјуг
Имам Махић саслушан у Козарцу, вjерници испред џамије давали подршку

КОЗАРАЦ - Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС) јутрос су обавили разговор с главним имамом Меџлиса Исламске заједнице (МИЗ) Козарац хафизом Амиром Махићем поводом бруталних увреда које је дао на рачун Светог Саве и српске православне цркве, 27. јануара у обраћању вјерницима у џамији.

Разговор је обављен у Козарцу, а не у просторијама приједорске полиције како је раније било најављено. За то вријеме у и испред џамије у Камичанима, Меџлис Исламске заједнице (МИЗ) Козарац, од јутарњих сати присутан је значајан број имама и вјерника, извијестио је Медиа сервис Исламске заједнице у БиХ.

Разговор је обављен у присуству адвоката којег је за Махића ангажовала Исламска заједница у БиХ и директора Управе за правне и административне послове Ријасета Исламске заједнице Менсура Караџе.

Махић је током службе на Савиндан, 27. јануара истакао да је Свети Сава био "веома контраверзна личност", да је то "један од чиновника СПЦ" и да је "лаж да је просветитељ".

"Шта је с друге стране, из угла православаца из других дијелова свијета, тај човјек? То је човјек на чијем учењу и идеологији је зачета једна секта, коју ми овде добро познајемо. То је српска православна секта", рекао је Махић.

Према Махићевим речима, "зачетник идеологије мржње према другоме је управо Свети Сава", а две основне идеолошке поставке на којима је утемељено светосавље су "национализам и фашизам".

Против Махића је покренут дисциплински поступак. Он се на молитви прошлог петка извинио, а епископи СПЦ у БиХ траже извињење Исламске заједнице БиХ и да се та вјерска заједница огради од ријечи имама Махића.

Сарајевска Н1 тв. подсјећа да је реису-л-улема Исламске заједнице Хусеин Кавазовић посетио у недељу хафиза Махића у Козарцу, који га је информисао о овом случају. Кавазовић је том приликом рекао да је "имам вршио мисију и јасно признао своју грешку".
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана