Игуман Сава у посјети Краљевском двору

Танјуг
Игуман Сава у посјети Краљевском двору

БЕОГРАД - Краљевска породица је данас у Краљевском Двору у Београду дочекала високопреподобног архимандрита Саву, игумана манастира Високи Дечани, једне од највећих светиња српског народа у јужној српској покрајини, Косову и Метохији, саопштено је из Краљевског двора.

Како се додаје у саопштењу, отац Сава био је у пратњи монаха Амфилохија, а они су ову прилику искористили да са члановима краљевске породице разговарају о стогодишњици од посјете краља Александра I, који је заједно са краљицом Маријом, српским патријархом, епископима и државним великодостојницима, посјетио Царску Лавру манастир Високи Дечани и својим потписом отворио Споменицу, у коју су се уписали сви гости који су том приликом посјетили манастир.

Такође, истиче се да је током недавних посјета принца насљедника Филипа Дечанима, отац Сава с великим задовољством показао ту књигу коју братство чува као једно од највећих блага.

Игуман је, као посебан дар, престолонасљеднику Александру, у име монашког братства, уручио фототипско издање поменуте Споменице коју је својим потписом отворио његов дјед.

Престолонасљедник је добио први примјерак овог издања.

- Било је велико задовољство да угостимо високопреподобног архимандрита Саву у Краљевском двору. Високи Дечани су једна од највећих светиња и непресушни извор духовности нашег народа. Они су једно од врела из којих се напаја душа нашег народа, мјесто из којег извиру наши коријени, које нам даје снагу да пребродимо све тешкоће. Разговарали смо, наравно, и о страдању српског народа на нашој светој земљи, колико нашим људима значи свака подршка и помоћ и колику утјеху проналазе у нашој светој цркви. Веома сам поносан на свог сина Филипа, који наставља мој пут, али и пут свих наших предака из династије Карађорђевића, снажном посвећеношћу нашем народу на Косову, добробити и опстанку Срба на вјековним огњиштима, рекао је Александар Карађорђевић.

Он је додао да је захвалан оцу Сави и цијелом братству што су, заједно са свим другим светињама, "један од најјачих стубова опстанка нашег народа на Косову и Метохији".

Сутра ће бити тачно 39 година откако су се 21. септембра 1985. године, у српској православној цркви у Лондону вјенчали престолонасљедник Александар и принцеза Катарина.

Кум на вјенчању био је грчки краљ Константин, а стари сват престолонасљедников стриц, Краљевић Томислав.

- Свака љубавна прича је посебна, јединствена и лијепа. Живот није одредиште, већ путовање, а ми смо започели наше путовање обећавши да ћемо испунити снове једно другом, јер сваки брак је заједница и тимски рад. Заједно смо постигли немогуће. Провели смо посљедњих 39 година јачајући једно друго, одгајајући дјецу, пребродили олује, вољели своју дјецу, унуке и праунуке, пружали загрљај утјехе у тренуцима туге, помагали једно другом у временима болести, славили заједно у временима радости, а највише од свега, благословени смо да своју љубав и труд подијелимо са Србијом и нашим народом, наводи се у саопштењу Карађорђевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана