И војни повјереник чека исход октобарских избора

Маријана Миљић Бјеловук
И војни повјереник чека исход октобарских избора

САРАЈЕВО - У надлежним институцијама на нивоу БиХ тешко долази до именовања кадра којем је истекао мандат и у оним стандардним околностима, а сваки избори па тако и они локални који нам слиједе све те процедуре пролонгирају за два, три па и више мјесеци.

Доказ томе је и Парламент БиХ и њихове комисије, јер је рад у тој законодавној институцији у потпуности утихнуо због предстојећих избора.

Календар засједања за септембар је скоро у потпуности празан јер су сви посланици на терену, раде на промоцији својих странака и убирања гласова на локалу. Ти њихови наступи на митинзима додатно пролонгирају именовања кадра којем је истекао мандат још прошле године. 

Парламентарном војном повјеренику Бошку Шиљеговићу мандат је истекао почетком марта прошле године. У Заједничкој комисији за одбрану и безбједност Парламента БиХ нису се успјели договорити ко би могао да буде Шиљеговићев насљедник у протеклих годину и по, а у мјесецу пред изборе о томе нико и не говори. Нити ће говорити док избори не буду окончани. Онда ће који мјесец потрошити на анализи успјеха и неуспјеха и на прагу смо 2025. године.

- У вези са именовањем војног повјереника нема никаквих активности. Не засједају комисије, као нити један и други дом Парламента БиХ због локалних избора. Ништа се не зна док не прође 6. октобар. Након тога видјећемо шта и како о питању именовања парламентарног војног повјереника - казали су “Гласу Српске” у Заједничкој комисији за одбрану и безбједност Парламента БиХ. 

Шиљеговић је “Гласу” рекао да му је мандат истекао 7. марта те да на тој функцији остаје док не буде окончана процедура именовања његовог насљедника.

- Колико сам упућен, постоје четири кандидата за парламентарног војног повјереника. Сви ти приједлози су на столу Заједничке комисије за одбрану. У суштини нико од предложених кандидата нема потребну комисијску већину да би даље отишао на потврђивање у Парламент БиХ. Потребно је минимално седам гласова у Заједничкој комисији, од тога најмање по један глас из сваког дома и по један глас од представника сва три народа. Тако да је то нека шаховски речено пат позиција - казао је Шиљеговић, који није у трци за нови мандат, јер за то не испуњава услове.  

Он је у септембру 2009. године почео пробни мандат, а крајем 2012. године започео први петогодишњи мандат као парламентарни војни повјереник, а потом је изабран и у други петогодишњи мандат. Закон је прописао могућност једног поновног избора парламентарног војног повјереника.

Требало би свакако напоменути и да су генерали Оружаних снага остали двије године дуже од редовне ротације на тим позицијама. Односно, они су испратили оне претходне опште изборе, који су одржани 2022. године, ван мандатног периода на који су именовани.

Надлежност 

Позиција парламентарног војног повјереника успостављена је са циљем јачања владавине права, заштите људских права и слобода војних лица и кадета у Оружаним снагама БиХ и Министарству одбране БиХ. 

Његов задатак је да врши контролу рада и других питања у области заштите људских права и слобода војних лица и кадета у области одбране. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана