И Стразбур ће чути за српске патриотске пјесме

Маријана Миљић Бјеловук
И Стразбур ће чути за српске патриотске пјесме

БАЊАЛУКА, БЕОГРАД - Правосуђе у Хрватској до сада је казнило 15 Срба на затворске и новчане казне због извођења патриотских пјесама и објављивања фотографија на друштвеним мрежама и “Јутјубу”, а случај хапшења адвоката Немање Берића из Београда, који је прије четири дана изашао из затвора у Шибенику, могао би дати одговор на многа питања јер ће, како сада ствари стоје, он ићи и до суда у Стразбуру да би утврдио да ли се у овом случају ради о прекршају.

Посљедњи случај кажњавања Срба због извођења патриотских пјесама јесте онај из Задра, у којем је општински суд донио пресуду против двојице чланова српске пјевачке групе “Јандрино јато” и осудио их на новчане казне због тога што су 2022. године у Мркоњић Граду на јавној приредби изводили пјесму Миле Делије “Јован Далматинац”, као и због пјесме “Марширала краља Петра гарда”. У пресуди суда у Задру наведено је да су они, као држављани Хрватске, кажњени јер су прекршили Закон о прекршајима против јавног реда и мира, односно због тога што су на друштвеним мрежама доступни снимци пјевања пјесама које, како наводе, славе и величају Републику Српску Крајину те  припаднике оружаних покрета. Прије тога ухапшен је и адвокат Берић, који је у затвору провео 15 дана.

Жалбе кључне 

Предсједник Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац рекао је да је према њиховим евиденцијама од 2017. године чак 15 Срба проглашено кривим у Хрватској и осуђени су за прекршај против јавног реда и мира, односно стављање садржаја на друштвене мреже и “Јутјуб”. 

- Од њих 15, у 14 случајева изречене су правоснажне пресуде и нико од њих није уложио жалбу. Десет Срба је одслужило казну затвора, а пет платило новчане казне -  рекао је “Гласу” Штрбац и додао да је члановима групе “Јандрино јато” суђено у Задру, а осталима у Шибенику. 

Нагласио је да су прошле године у мају драстично повећане казне за прекршај против јавног реда и мира у Хрватској и то за чак 24 пута. 

- Прије тога су се те новчане казне кретале од 20 до 150 евра, а од прошле године повећане и то на износ од 700 до 4.000 евра - навео је Штрбац. 

Наглашава да једино у случају хапшења Берића пресуда није коначна. 

- Очекујемо да ће он уложити жалбу на пресуду од 15 дана затвора коју је одлежао и да ће ићи све до Стразбура. Тиме би се кроз судску праксу искристалисало да ли је то што су судови до сада у Хрватској кажњавали заиста прекршај, односно да ли је објава тих садржаја на друштвеним мрежама и фотографија Драже Михаиловића, Ратка Младића и извођење неких пјесама Баје Малог Книнџе или Миле Делије заиста прекршај или није. Одговоре на сва та питања треба да да судска пракса - казао је Штрбац. 

Наглашава и да је једино Берић идеална личност да иде до краја, до Стразбура. 

- Нема шта да изгуби, казну је издржао. Добио је и три мјесеца забране уласка јер он једини нема држављанство Хрватске, а остали имају - навео је Штрбац. 

На крају наглашава да, док Берић лежи у затвору због пјесме “Кад сам био мали” коју је отпјевао са Бајом Малим Книнџом, упоредо с тим Томпсон изводи концерт на којем су сви у трансу, сви пјевају с њим, укључујући и министре у Влади Хрватске. 

- Питају ме зашто њих не гоне! Па, знате зашто! Зато што то не вријеђа хрватске осјећаје, не вријеђа их јер сви су у трансу, то их усхићује, уздиже, министри аплаудирају. Кога вријеђа то што Томпсон пјева? Па, Србе. То у преводу значи да би Срби по систему реципроцитета требало да раде исто што и Хрвати нашим Србима -  закључио је Штрбац. 

Берић: Идемо до краја 

Адвокат Немања Берић, који је 10. августа ухапшен на граничном прелазу Бајаково када се из родног Книна враћао у Београд, гдје живи, пуштен је из затвора у Шибенику након 15 дана. Берић за “Глас” наводи који су његови даљи потези како би до краја раскринкао рад правосудних органа у Хрватској.  

- Одмах сам уложио жалбу и на решење о задржавању, пошто је то одређено само из разлога да ја не поновим кривично дело, а мени стављају на терет фотографије које су објављене прије пет, шест, седам па и осам година. Код њих је рок застарелости четири године. Међутим, суткиња ми је одмах у судници на то рекла да је баш брига што је то застарело и да ће она мене затворити без обзира на све. Тако да је одбила жалбу и осудила ме на 15 дана затвора због објављивања садржаја на “Фејбуку” - казао је Берић.

Рок за жалбу на ту пресуду, наводи он, истиче у суботу, а с обзиром на то да је ријеч о нерадном дану, пребацује се за понедјељак.

- Моји адвокати уложиће жалбу на ту пресуду о којој ће одлучити Високи прекршајни суд Хрватске у Загребу, а ако они жалбу одбију и одлуку потврде, идем ка Уставном суду те земље. На крају, ако буде потребе, ићи ћемо и до Суда за људска права у Стразбуру. Све ћу истерати до краја, чисто да се установи та судска пракса - истиче Берић. 

Подсјећа да нико прије њега није улагао жалбе, углавном из страха. 

- Људима је пресуђено због песама. Сами себи су рекли да ће то издржати. Никоме ништа. Појео вук магарца. Желим, не због себе, него због свих осталих Срба којима ово може да се деси када год покушају да уђу у Хрватску, да идем до Стразбура. Па нека на крају Суд за људска права установи праксу па ако утврде да то није прекршај, онда људи без икакве бојазности могу да путују - наглашава Берић.

Наводи и да је његов адвокат из Загреба сам рекао да је немогуће одредити притвор у прекршајном поступку.

- Са тим се није сусрео у две деценије дугој адвокатској каријери. То је сулудо. Борићемо се до краја, па ћемо видети шта ће бити - закључио је Берић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана