И странци полако схватају гдје лежи проблем

Вељко Зељковић, Ведрана Кулага Симић
И странци полако схватају гдје лежи проблем

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Иако се у први мах чинило да ће власт у ФБиХ у овом мандату функционисати без већих проблема, показује се да нови партнери нису ухватили очекивани темпо, а у цијелу причу се активније поново укључују представници међународне заједнице који све мање успијевају да гурају под тепих проблеме у том дијелу БиХ који веома лако могу да се прелију и на заједнички ниво.

Након што је у обећаним роковима формирана власт на федералном нивоу, осим у још неким кантонима, дошло је до застоја који би лако могао да, како многи сумњају, води у прву већу кризу имајући у виду да од периода именовања нове Владе, а од чега су прошла два мјесеца, није одржана ниједна сједница Представничког дома.

Посљедња сједница је одгођена и због непостојања договора о новом судији из ФБиХ у Уставном суду БиХ, а трзавице у међустраначким односима су биле очигледно повод састанка крајем прошле седмице у згради Делегације ЕУ у Сарајеву, а на којем су били представници ХДЗ-а БиХ и “тројке”.

Изјава за медије није било, а на тај начин су, према многим тумачењима, отворили прозор и за сумњу колико је коалиција у кризи, да би се дан послије огласио први човјек ХДЗ-а Драган Човић који је за федералне медије истакао да су кризе реалност живота у БиХ, али да се доста ствари може избјећи интензивнијом комуникацијом.

Признао је да су на састанцима са међународним представницима тражили рјешења како након шест мјесеци од општих избора не упасти у нову кризу, нефункционисање власти, уз оцјену да сматра да ће наћи рјешење за то.

- Прво у својој кући морамо урадити да све функционише - рекао је Човић.

Члан стручног тима Института за друштвено-политичка истраживања из Мостара Милан Ситарски за “Глас Српске” каже да се након избора и одласка СДА с власти много доброг и позитивног десило на нивоу БиХ и ФБиХ. Ипак, анализирајући актуелни политички тренутак, истиче да не вјерује да би се могла поновити криза као раније.

Према његовом мишљењу, нема већих турбуленција између коалиционих партнера у ФБиХ које би их могле угрозити, а тиме и функционисање ФБиХ.

- Мислим да далеко веће трзавице постоје између “тројке” с једне стране и СДА и ДФ-а с друге, који не бирају начин да оспоре коалицију. Колико им то полази за руком, питање је. Једино око чега је тренутни спор између “тројке” и ХДЗ-а, колико ми се чини, је избор судија Уставног суда ФБиХ. Очекујем да и то ускоро буде решено. Ако упоредимо претходну власт и ову, можемо видети да је то небо и земља. Истина, све ово је далеко од идеалног стања, али је много боље него у периоду владавине СДА - каже Ситарски додајући како се показало да је елиминација СДА као фактора са политичке сцене релаксирало односе унутар ФБиХ, али и нивоу БиХ - рекао је Ситарски.

Политички аналитичар Радомир Нешковић каже да лидерима из владајуће коалиције у ФБиХ неће бити лако да одрже такве односе.

- Појединачно најјача странка - СДА, и то морају имати на уму, је у опозицији и увијек ће доводити у питање ту коалицију и говорити против њих. С друге стране, у тој коалицији су се мало опустили и нису направили ширу базу за своје одлуке. Не би требало да се осврћу на високог представника, иако им је помогао у кључним моментима кад је било нужно, али не може се очекивати од њега да рјешава њихове проблеме - рекао је Нешковић.

Упаљена је прва жута лампица у ФБиХ, а за стање је одговорна та коалиција из које је поручивано на почетку да ће све функционисати.

- До лидера је како ће се поставити. Пред њима је заиста доста изазова, од СДА коју сам већ поменуо до договора о свим актима које траже Хрвати, а на основу којих треба да обезбиједе равноправност. Ту је и федерална Влада која мора имати исте или боље резултате од претходне која је била осам година, али и однос према Републици Српској те начин дјеловања на нивоу БиХ. Они морају одговорити тим изазовима ако мисле одржати власт, а то неће бити нимало лако - истакао је Нешковић.

СДП-ови кадрови

Милан Ситарски сматра и да изјаве бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића (СДП БиХ), који промовише једну екстремнију политику, и оне које даје лидер Нермин Никшић не треба стављати у исту раван иако обојица долазе из исте партије.  

- Мислим да њих двојица нису на истој линији, а при томе је потребно знати да је за функционисање власти на нивоу ФБиХ далеко важнија улога Никшића. Зато и не очекујем веће проблеме у овом ентитету - убијеђен је Ситарски.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана