И прве анализе раскринкале подвале Загреба

Маријана Миљић Бјеловук
И прве анализе раскринкале подвале Загреба

БАЊАЛУКА - Резултати првог сета истраживања на подручју Новог Града с циљем рушења намјера Хрватске да с друге стране Уне, на Трговској гори, одлаже нуклеарни отпад су очекивани и став комшија да то неће оставити посљедице нема никакво упориште.

Поручено је то јуче са презентације првог сета истраживања који су урадили Институт за јавно здравство РС и Републички завод за геолошка истраживања. Истраживања су започета 2. октобра прошле године на подручју Новог Града, а почетна локација је било насеље Млакве, јер је оно најближе Трговској гори са стране границе БиХ.

Изградња одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори, само неколико стотина метара ваздушне линије од заштићеног подручја Парка природе “Уна”, довела би у питање опстанак 250.000 људи који живе у 13 општина у сливу ријеке Уне.

Опасности

Јелена Маринковић из Института за јавно здравство РС истакла је да резултати првог сета истраживања на подручју Новог Града показују ниво природне радиоактивности.

- То је очекивано и помоћи ће у случају најгорег сценарија, а то је да Хрватска почне одлагање отпада на овој локацији - казала је Маринковићева.

Поручила је да ће успостављањем стратешког мониторинга животне средине прије него што се пусти у функцију добити снимак нултог стања животне средине у Новом Граду.

- Знаћемо каква је ситуација природне и вјештачке радиоактивности на тој територији, тако да можемо препознати ако заиста дође до контаминације са Трговске горе - рекла је Маринковићева.

Подсјетила је да су од октобра прошле године рађена мјерења радиоактивности на узорцима из животне средине, односно на узорцима воде из Уне, воде за пиће, тла, хране, те анализе атмосферских падавина.
Замјеник директора Републичког завода за геолошка истраживања Цвјетко Сандић рекао је да први прелиминарни подаци до којих су дошли показују да нису баш тачне тврдње колега из Хрватске које су у својим студијама навеле да карбонске наслаге које изграђују терен око Новог Града и Трговске горе спадају у хидрогеолошке изолаторе, што значи да не пропуштају подземну воду.

- Претпоставка је да ће се у случају неког акцидента сва та штетна материја транспортовати кроз подземне токове. Наша прелиминарна истраживања говоре да имамо одређена процјеђивања, али у овом тренутку не можемо аргументовано то да тврдимо, због чега ћемо радити додатна истражна бушења и мјерења, што ће бити добра подлога да то буде наш контрааргумент да није све тако хомогено, већ напротив, хетерогено - поручио је Сандић.

Он је додао да су, према мишљењима струке, истраживања која су рађена у Хрватској површна, односно да не сагледавају сав састав геолошког терена са различитих аспеката, јер је подручје склоно и сеизмотектонској активности, клизиштима...

- Све су то аргументи које геолошка струка треба да сабере и понуди као нешто што је против, а правници на крају да одбране - истакао је Сандић који вјерује да ће коначна геолошка истраживања бити завршена до краја године.
Даљи кораци

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Бојан Випотник казао је за “Глас Српске” да ће резултати првог сета истраживања који су представљени увелико значити као додатна аргументација у борби против намјера Хрватске да на Трговској гори, односно на Черкезовцу, изгради одлагалиште радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива.

Нагласио је да ће поред теренских истраживања, да би комплетирали аргументацију против Хрватске, спровести и одређена научна истраживања.

- На тај начин бисмо путем тих истраживања, односно добијених резултата указали и на друге опасности које једно такво одлагалиште може да донесе, а прије свега на аспекте социјалне сигурности, економске стабилности и проблеме миграција те безбједносне ризике - поручио је Випотник.

У складу са тим, наглашава, већ дуже вријеме сарађују са академском заједницом, прије свега јавним универзитетима у Републици Српској и Академијом наука и умјетности РС.

- У сарадњи са њима тражимо најбоље модалитете како да спроведемо ова истраживања. Ту смо већ дошли до одређених закључака и врло брзо ћемо изаћи са једним таквим пројектом, а први сет тих истраживања радићемо на територији Новог Града и локалних заједница које би потенцијално биле директно најугроженије - навео је Випотник.

Поред тога, наглашава, раде и многе техничке ствари те додаје да су тренутно у позицији измјена чланова експертског и правног тима у складу са потребама са терена.

- Додајемо одређене људе у тимове, али, са друге стране, и одређене људе избацујемо из тима. Да бисмо побиједили у овој борби, свако у свом сегменту мора да да свој максимум, дакле, да стопроцентно учествује у овим процесима. Код одређених појединаца је дошло до замора, засићења и једноставно не могу да прате тај интензитет и они једноставно не могу и неће бити дио тимова у даљој борби против намјера Хрватске - закључио је Випотник.

Право на живот

Начелник Новог Града Мирослав Дрљача истакао је да одустајање Хрватске од намјере да одлаже опасни отпад у наредне четири године не значи и дефинитивно одустајање и вјерује да ће сусједна земља наставити интензиван рад на овом пројекту.

- Моји суграђани су у неизвјесности и страху, очекују од Републике Српске и БиХ да заштите њихово право на живот - рекао је Дрљача и додао да се ове године очекује да Хрватска донесе студију утицаја на животну средину и да ће то бити моменат када институције у БиХ морају бити научно и правно спремне да одговоре на то.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана