И поклони упаковани у правилник

Ведрана Кулага Симић
И поклони упаковани у правилник

САРАЈЕВО - У Министарству финансија и трезора БиХ написана је нова верзија правилника којим је раније већ прописана потрошња новца из заједничке касе за такозвану репрезентацију, али сада су своје мјесто у том документу званично добили и рачуни од куповине поклона.

Руководиоци институција и поједини други службеници на нивоу БиХ имају право да на мјесечном, односно годишњем нивоу дио новца из буџета дају за покривање трошкова из угоститељских објеката за храну и пиће, а у склопу пословних активности.

У бројним ревизорским извјештајима надлежни су упозорени да има рачуна који су достављени на правдање по основу репрезентације, али за које нису могли утврдити којим поводом су настали, јер су недостајала образложења разлога трошка која би се могла довести у везу са службеним активностима и оправданошћу трошења јавних средстава.

Ревизори су открили да су укупни рачуни стално већи од одобреног износа, али и да су на појединим адресама набављали поклоне на темељу интерних аката којим су регулиране процедуре и правила примања и давања поклона.

- Суштински се поклони третирају као трошак репрезентације, али такав вид издатака није регулисан Правилником Савјета министара БиХ о коришћењу средстава за репрезентацију, јер се под појмом репрезентације искључиво спомиње право на коришћење средстава за угоститељске услуге. Чињеница је да, ипак, у институцијама постоје реалне потребе у погледу тих набавки у одређеним и оправданим случајевима који нису препознати у Правилнику - истакнуто је у посљедњем ревизорском извјештају о извршењу буџета за 2021. годину, а који је објављен крајем прошле године.

Њихове препоруке да је потребно промијенити правилник су прихваћене те су у фазу консултација већ упућене измјене и допуне.

Из ресора финансија и трезора, који покрива ту област, поручују да је пракса показала да институције различито поступају када је ријеч о поклонима.

Нова правила, која треба да буду усвојена у Савјету министара, дефинишу да се репрезентацијом сматрају и поклони које институција поклања страним делегацијама, представницима међународних организација, институцијама или организацијама свих нивоа власти у БиХ те истакнутим појединцима.

Приликом анализе прописа утврђено је да питање примања поклона није потребно регулисати на нивоу Савјета министара БиХ, имајући у виду да су Законом о сукобу интереса недвосмислено утврђена ограничења када је у питању пријем поклона.

Прописана је и обавеза институција БиХ да донесу интерне прописе којима ће прецизно регулисати поступак, начин евидентирања, предаје и чувања примљених поклона и утврђена обавеза Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ да успостави и води централни регистар поклона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана