И након 31 годину без кажњених за страдање купрешких Срба

Срна
И након 31 годину без кажњених за страдање купрешких Срба

БЕОГРАД - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истакао је да за страдање купрешких Срба нико није кажњен ни 31 годину од тог свирепог злочина, које су починили Хрватска војска и паравојне снаге над 54 српска цивила.

Линта је напоменуо да се знају имена свих жртава и имена више од сто учесника у њиховом убијању, те подсјетио да је више од 150 Срба одведено у логоре по западној Херцеговини и Хрватској у којима су звјерски мучени и прошли праву голготу.

Из Савеза Срба из региона саопштено је да је највећи број њих убијен у периоду од 3. априла када су јаке хрватске снаге напале Купрес и 10. априла 1992. године.

Линта је нагласио да је страдање купрешких Срба још један у низу свирепих и монструозних злочина почињених над српским народом.

“Трагична је чињеница да су у Сарајеву, Загребу и западном дијелу међународне заједнице и даље на сцени срамни покушаји игнорисања сваког злочина над Србима”, истакао је Линта.

Он је оцијенио да ни готово 28 година од завршетка рата и даље нема правде за српске жртве.

“Међутим, колико год други умањивали и негирали српске жртве наша је обавеза да их се увијек сјећамо и да нам буду опомена да зло никада не спава”, напоменуо је Линта.

Линта сматра да Србија треба да оснује меморијални центар српских жртава на простору бивше Југославије с циљем покретања активне дипломатске, правне и политичке борбе за истину о страдању српског народа деведесетих година прошлог вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана