И ИОМ јури контејнере

Ведрана Кулага Симић
И ИОМ јури контејнере

БАЊАЛУКА, БИХАЋ - Међународна организација за миграције (ИОМ) у БиХ је у сусрет зими кренула у набавку врећа за спавање у екстремним условима, топлих дека те контејнера за смјештај миграната, којих има неколико хиљада у привременим прихватним центрима, али и ван њих.

Јавни позив за достављање понуда истиче, према подацима са званичног сајта ИОМ-а, половином мјесеца, а на листи потрепштина је и набавка и испорука непрехрамбених артикала за потребе тих центара. ИОМ годишње за ублажавање посљедица мигрантске кризе потроши милионе марака, а и надлежни у БиХ су раније имали замјерки јер ништа од тога не иде преко домаћих рачуна, тако да немају увид у стање.

Занимљиво је да је ИОМ кренуо у потрагу за контејнерима имајући у виду да раније предложени споразуми, првенствено онај са Аустријом, у вези са позајмицом 135 контејнера није добио сву потребну подршку на нивоу БиХ, махом због политичке кризе у земљи.

Шефица Мисије ИОМ-а у БиХ Лаура Лунгароти је прије неколико дана рекла да ће за мигранте који се затекну на територији БиХ током зиме бити довољно смјештајних капацитета и да је и даље у фокусу да са партнерима побољшавају услове у привременим прихватним центрима, а посебно пред зимски период. Посебан акценат се ставља на уређивање центра “Липа” код Босанског Петровца који би, када радови буду завршени, требало да прими око 1.500 миграната, али је управо недолазак контејнера, уз још неке друге ствари, одгодио званично отварање које је било у плану у септембру.

Унско-сански кантон од почетка мигрантске кризе због близине границе са Хрватском трпи највећи притисак. Многи од њих настоје на све начине да се дочепају европског тла, а у Граничној полицији БиХ за “Глас Српске” су потврдили да и даље њихове јединице на улазу у БиХ имају посла на дијеловима око Зворника и Вишеграда.

- И даље су нам у испомоћи колеге из других полицијских агенција у БиХ, те су скоро сви наши људски и материјално-технички капацитети од почетка мигрантске кризе распоређени на источни дио границе. Од почетка ове године припадници Граничне полиције БиХ одвратили су више од 4.800 особа од покушаја незаконитог преласка границе. Према држављанству, највише их је из Пакистана, Авганистана, Марока, Бангладеша - рекла је портпаролка Граничне полиције Франка Вицан.

Граничари су од почетка године у виду донација добили одређену опрему те комби и теренска возила за бољи надзор границе, с посебним нагласком на спречавање и сузбијање незаконитих миграција те кријумчарења људи. У пет прихватних центара је око 3.000 особа, а према процјенама ИОМ-а, њих око 1.100 је изван прихватних центара.

Теретна возила

С обзиром на наводе да је миграната све више у пограничним дијеловима, у Граничној полицији БиХ су потврдили да су од почетка године у товарном простору теретних возила открили око 260 миграната у 80 случајева гдје су тако покушали незаконито прећи границу.

- Ови случајеви најчешће су евидентирани у зони одговорности јединица Брод, Орашје, Градишка и Зворник - закључили су.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана