И дјеца ископавају лешеве убијених

Ж. Добрић, Г. Маунага
И дјеца ископавају лешеве убијених

БAЊAЛУКA - Ископавање посмртних остатака убијених у протеклом рату са дна језера Перућац је класична политичка злоупотреба, што показује и чињеница да су на ископавању ангажоване и двије малољетне дјевојчице.

Рекао је то “Гласу Српске” извор близак Институту за тражење несталих БиХ.

Појашњава да су двије дјевојчице, Елма и Aида Хустић, доведене да копају и да траже посмртне остатке, о чему је извјештавала и Федерална телевизија.

Дјевојчице су ФТВ-у рекле да су ту дошле да би пронашле посмртне остатке свог дједа и других рођака, али нису објасниле ко их је и како ангажовао.

- Ексхумација је процес стриктно прописан законом, мјесто мора да буде прописно обиљежено жутом траком, а сви учесници одговорни и уредно евидентирани, а не да се позивају посредством медија као на радну акцију - рекао је саговорник “Гласа Српске”.

Наглашава и да је чињеница да сарајевски медији јавности пласирају погрешне информације да је у језеру Перућац пронађено око “330 тијела” умјесто “посмртних остатака”.

- Посебан проблем је то што се на лицу мјеста идентификује да кости припадају Бошњацима и на тај начин се овај случај политизује - истакао је тај извор.

Додаје да је шокантна и чињеница да је раније на ископавање посмртних остатака из Перућца било доведено око 50 муџахедина из џамије Краља Фахда из Сарајева.

Члан Колегијума директора Института Марко Јуришић каже да не зна како се могло десити да дјевојчице раде на ексхумацији.

- Тужилац надгледа сав посао, он је шеф и одговоран је за комплетан процес. Предмет воде тужилаштва из Бијељине и Источног Сарајева - каже Јуришић.

Он је потврдио да нису тачне тврдње да је до сада пронађено око 330 тијела.

- Пронађено је, како ми то стручно кажемо, 330 тијела/случајева. Рецимо, ако се пронађе једна кост она се води под један случај, а касније се анализом ДНК састављају остали дијелови. Рецимо, од пет или десет случајева може да буде састављено једно тијело. Увијек буде мањи број комплетираних тијела од броја тијела/случајева - истакао је Јуришић.

Додао је да је јуче требало да буде завршен заједнички рад са предсједником Комисије за нестала лица Србије Вељком Одаловићем и са њиховим истражним тужиоцем. Они раде на својој обали ријеке Дрине.

У окружним тужилаштвима у Бијељини и Источном Сарајеву јуче нисмо успјели да добијемо изјаву. Ни у канцеларијама омбудсмана БиХ и РС јуче није било надлежних.

Удружење породица несталих “Вишеград '92.” саопштило је јуче да ће ексхумација трајати и идућа четири дана и позвало добровољце да у тражењу помогну тимовима из Института.

Пуњење језера

Постепено пуњење језера Перућац требало је да почне јуче у 18 часова пуштањем воде из Хидроелектране у Вишеграду, а то неће угрозити процес ексхумације посмртних остатака на овом подручју, изјавила је портпарол Института за нестала лица БиХ Лејла Ченгић.

Она је додала да је одлуку о пуштању воде донијело Министарство енергетике Србије, те да ће се језеро пунити свака два дана по два метра.

Save the Children

У организацији “Save the Children ” рекли су да раде на основу УН Конвенције о правима дјетета и залажу се за поступање у најбољем интересу дјетета.

- У складу са чланом 32, то подразумијева и заштиту дјеце од обављања послова који могу да буду штетни или се могу негативно одражавати на здравље дјетета, његов физички, ментални, духовни, морални или друштвени развој. Ипак, појединачни чланови Конвенције морају се интерпретирати у свјетлу права дјетета да траже, добију или дају информације, у складу са чланом 13, као и имајући у виду развојне способности дјетета и његов/њен узраст - кажу у тој организацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана