И делегати у Дому народа БиХ хитно о спречавању сукоба интереса

Срна
И делегати у Дому народа БиХ хитно о спречавању сукоба интереса

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ прихватио је данас да се по хитном поступку разматра Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама на нивоу БиХ чији је предлагач Савјет министара.

Министар правде у Савјету министара Давор Буноза, образлажући хитност поступка, истакао је да су испуњене све претпоставке да се по хитном поступку разматра овај закон с обзиром на краткоћу рока.

"Сви смо свјесни краткоће рока. Наступиће штетне посљедице по БиХ уколико се не усвоји овај закон", рекао је Буноза.

Шеф Клуба српског народа у Дому народа Средоје Новић рекао је, током расправе о хитности поступка, да овај законкси приједлог заслужује хитну процдеуру, уколико је намјера да се дође до преговора са ЕУ.

"Можемо ми причати да је ово данас под притиском, али мислим и да смо успјели да дођемо до консензуса посљедњих мјесеци. Предлажем да подржимо ово данас", рекао је Новић и додао да ће Клуб српског народа данас дати подршку.

Предсједавајући Клуба бошњачког народа Шефик Џаферовић рекао је да очекује да БиХ у марту отвори преговре са ЕУ.

Он је подсјетио да је Клуб СДА раније у парламентарну процедуру упутио овај приједлог, али да је то огнорисано и да се чакало да то упути Савјет министара.

"Из тог разлога, нећу гласати за хитну процедуру. Нећу ни бити против, бићу уздржан, а надам се и моје колеге из Клуба", рекао је Џаферовић.

Шеф Клуба хрватског народа Марина Пендеш, током расправе о хитности поступка, рекла је да је за ХДЗ неоспорна хитност отварања преговора БиХ са ЕУ, те да ће Клуб хрватског народа из тог разлога данас дати подршку.

Приједлогом закона о спречавању сукоба интереса у институцијама на нивоу БиХ, се испуњава један од 14 приоритета у области владавине права у процесу европских интеграција БиХ и један од кључних услова за добијање статуса кандидата.

Циљ овог закона је спречавање сукоба интереса у вршењу јавних дужности у институцијама на нивоу БиХ, односно уклањање приватних утицаја на доношење одлука, јачање интегритета, објективности, независности, непристраности и транспарентности у вршењу јавне дужности, превенција и борба против корупције, те јачање повјерења грађана у институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана