Kо ће у трку за првог човјека стратешке општине

Маријана Миљић Бјеловук
Kо ће у трку за првог човјека стратешке општине

СРЕБРЕНИЦА, БАЊАЛУКА - Политичке странке у Републици Српској откриле су већину својих кандидата за начелнике и градоначелнике, али и даље ћуте када је ријеч о Сребреници, која је стратешко мјесто за српски народ.

Највиши органи СНСД-а до сада нису стали ни иза кандидата којег је предложио Општински одбор те странке у Сребреници, односно Милоша Вучића, нити иза Младена Грујичића, актуелног начелника Сребренице и такође кадра те странке. 

Како “Глас” сазнаје од извора из те странке, званичну одлуку иза кога ће стати саопштиће за десетак дана, тачније 6. јула, односно пред сами крај предаје кандидатских листа Централној изборној комисији, за које рок истиче 8. јула.

- По свему судећи, како ствари сада стоје, СНСД неће стати ни иза Вучића нити Грујичића, већ ће тражити да кандидат за првог човјека Сребренице буде Бранимир Којић, који је предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице - казао је извор “Гласа”.

Од истог извора сазнајемо да је о имену кандидата за начелника Сребренице било ријечи и на Свесрпском сабору у Београду, који је одржан 8. јуна.

Тада су највиши званичници и Српске и Србије заузели став да српске странке треба да стану иза једног кандидата за начелника Сребренице. 

Са Којићем јуче нисмо успјели да ступимо у контакт, а на наше позиве није одговарао ни потпредсједник СНСД-а Мирослав Бојић, тако да нисмо успјели добити одговор о томе докле су стигле активности те странке у вези са преговорима ко ће у трку за првог човјека Сребренице. 

На наше позиве није одговарао ни први човјек СДС-а Милан Миличевић који је раније “Гласу” рекао да ће тражити да и та највећа опозициона странка има кандидата за начелника Сребренице. 

На наше позиве јавио се Грујичић који је потврдио да нема никакву повратну информацију од највиших органа СНСД-а. 

- Не знам шта се чека. Рокови цуре. То мене чуди, али и забрињава јер ћемо доћи у ситуацију да можда пропустимо неке активности. Губимо вријеме за дјеловање. Не знам шта се заиста дешава - казао је “Гласу” Грујичић. 
Предсједник Општинског одбора СНСД-а Сребреница Радомир Павловић рекао је да је једногласан приједлог мјесних и Општинског одбора да кандидат за начелника буде Милош Вучић. 

- Тај приједлог требало би да буде разматран на сједници Извршног комитета СНСД-а. За сада немамо никакав одговор од њих, чекамо њихов став о том питању - казао је “Гласу” Павловић. 
И док се странке са сједиштем у Бањалуци још не оглашавају о томе ко ће у трку за првог човјека Сребренице, бошњачке странке донијеле су одлуку прије десетак дана да на предстојећим локалним изборима имају једног кандидата за начелника Сребренице, а ријеч је о Хамдији Фејзићу.

ПРИЈАВА 

Предсједница ЦИК-а БиХ Ирена Хаџиабдић казала је јуче да би на гласачким листићима за локалне изборе требало да се нађе укупно 300 политичких субјеката након што буду овјерене кандидатске листе. Навела је и да се смањује број овјерених политичких субјеката у БиХ.

- Сада би требало да имамо 300, од тога 113 политичких странака, 76 независних кандидата, 43 независна кандидата представника националних мањина, 59 коалиција и девет листа независних кандидата - рекла је Хаџиабдићева и додала да је од јуче почео процес подношења кандидатских листа путем онлајн портала “е-избори” , те да ће трајати до 8. јула.

Хаџиабдићева је навела и да ће на предстојећим локалним изборима Српска радикална странка “Др Војислав Шешељ” наступити под називом Српска радикална странка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана