И Бошњаци за смјену Дедића

Маријана Миљић Бјеловук
И Бошњаци за смјену Дедића

БРАТУНАЦ - Све странке које су заступљене у Скупштини општине Братунац подржале су иницијативу за смјену потпредсједника тог локалног парламента Вехида Дедића, па чак и СДА чији је он кадар, рекао је “Гласу Српске” предсједник Клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Братунац Марко Мркајић.

Наиме, на сједници скупштинског Колегијума, која је одржана у петак,  прихваћена је иницијатива Општинског одбора СНСД-а да се одборници већ на наредној сједници локалног парламента изјасне о смјени Дедића.

- Одборници ће већ на сједници у четвртак изгласати смјену Дедића. Сви су за његови смјену, па чак и одборници СДА, који су осудили његово понашање. Такође, рекли су да ће на органима своје странке већ за викенд размотрити његов статус те затражити од њега да он сам поднесе оставку - казао је Мркајић.

Нагласио је да ће вјероватно на истој сједници локалног парламента, након смјене Дедића, размотрити и ко би могао да буде на функцији коју је он обављао.

Представници борачких организација, али и многи други осудили су Дедића који је за једну сарајевску телевизију говорио о свом учешћу у рату у који је отишао као малољетник да “брани БиХ од агресије”, те да је као припадник јединице “Ел муџахедин” био на Озрену.

- Ми са таквим човјеком не желимо имати никакву сарадњу и због тога смо тражили његову смјену. Ово, наравно, није никакав удар на Бошњаке, већ на њега као појединца. Те његове изјаве су неприхватљиве за сваког нормалног човјека - рекао је Мркајић.

Због Дедићевих изјава пријаву против њега поднио је предсједник Удружења грађана “Источна алтернатива” РС Војин Павловић још 8. децембра.

- Пријаву полицији сам поднио због његове ратне биографије, учешћа у злогласној јединици “Ел муџахедин” и пријетњи које је изнио јавно. Чак постоји и видео на друштвеним мрежама у којем Дедић говори о свом ратном путу и жељи “да коље све што је српско”. Дао сам и додатну изјаву полицији ове седмице, као и још неколико свједока који су спремни да свједоче против Дедића пред надлежним правосудним институцијама - казао је “Гласу” Павловић и додао да је у петак пријава против Дедића из полиције отишла ка бијељинском Окружном тужилаштву, а да би, након што стигне на њихову адресу, требало да буде прослијеђена и Тужилаштву БиХ. 

Срби у страху

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић рекао је да Вехид Дедић свим срцем жели да нанесе зло Србима, поготово онима у Кравици која је вјековно српско село.

- Срби у Кравици, односно у комплетном Подрињу живе у страху због његових изјава које су за сваку осуду и за које треба да договара - рекао је раније “Гласу” Којић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана