И Борељ признао: Завршено је доба западне доминације

Срна
И Борељ признао: Завршено је доба западне доминације

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ признао је да је завршено доба западне доминације.

Он у саопштењу у вези са геополитичким приоритетима ЕУ усљед раста глобалног Југа, које је објављено на интернет страници Европске службе за спољне послове (ЕЕАС), навео да су односи са земљама глобалног Југа "треће стратешко питање на дневном реду ЕЕАС".

"Знам да појам `глобални Југ` обухвата веома различите реалности, али да, без обзира на то, покреће реално питање. Уколико тренутне геополитичке тензије наставе да расту у смјеру `Запад против осталих`, будућност би могла да буде мрачна. Доба западне доминације је заиста завршено и док се ово теоретски схвата, ми нисмо увијек извлачили практичне закључке из ове нове реалности", истакао је Борељ.

Борељ је нагласио да сукоби у Украјини и Појасу Газе имају директан утицај на Европу и да стварају безбједносне ризике за Стари континент.

"Многи на `глобалном Југу` нас оптужују за `двоструке аршине`. У наредним мјесецима морамо да уложимо огромне напоре да вратимо повјерење наших партнера", додао је Борељ.

Међу кључним тачкама геополитичке стратегије за ЕУ, Борељ је предложио јачање подршке Кијеву, завршетак сукоба у Гази и стављање на снагу рјешења са двије државе, као и јачање одбрамбених капацитета Уније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана