И БиХ изложена "савезничкој" шпијунажи?

Вељко Зељковић
И БиХ изложена "савезничкој" шпијунажи?

САРАЈЕВО - БиХ би могла бити једна од европских земаља која је ризиковала да буде изложена шпијунажи дозвољавајући НАТО стручњацима, прије свега америчким и британским тимовима за сајбер заштиту, да надгледају и приступају осјетљивим мрежама и повјерљивим подацима.

На ову могућност указују саговорници "Гласа Српске" из обавјештајних кругова, наводећи да би требало озбиљно схватити недавна упозорења генерала Ејмерика Бонмезона, шефа француске команде за сајбер одбрану објављена у листу "Монд". Бонмезон је истакао да појачане активности америчких тимова за сајбер заштиту на европским мрежама због спречавања руског малигног утицаја и ширења дезинформација "постају све агресивније" те да је све више америчких специјализованих тимова који се шаљу да помогну земљама рањивим на руске сајбер нападе. 

Француски лист је у тексту објављеном прије неколико дана пренио свједочење овог генерала, које је одржано иза затворених врата у парламентарном Одбору за одбрану. Према писању "Монда", Бонмезон је том приликом упозорио да се савезници Вашингтона излажу могућој шпијунажи, јер допуштају америчким сајбер стручњацима да приступају повјерљивим подацима. Лист даље наводи да када нека држава страној сили, чак и савезничкој, дозвољава приступ овим најосјетљивијим ресурсима, то представља отворена врата за операције прикупљања обавјештајних података, дакле за шпијунажу што је, како је наведено у овом тексту, посебно проблематично у земљама источне Европе.

Иначе, према Америчкој сајбер команди, партнерска држава може затражити да њени тимови организују такозване напредне операције лова на мрежи земље домаћина. Према подацима објављеним на сајту ове организације, ова команда је до августа 2022. године извела 35 таквих операција у 18 земаља, укључујући Естонију, Литванију, Црну Гору, Сјеверну Македонију и Украјину.

Иако на овом списку нема БиХ, саговорници "Гласа" наводе како мјесецима уназад у земљи постоји једна омања група британских војних стручњака која је послата под изговором да "подрже мисију НАТО савеза, стабилност и безбједност, али и помогну БиХ да се што боље супротстави злоћудном руском утицају".

Тадашњи британски премијер Борис Џонсон, тада је поручио како би долазак ових војних стручњака требало да ојача одбрану БиХ од сајбер напада који, како је навео, могу наштетити људима унутар и ван БиХ.

- Британија ће блиско сарађивати с државним институцијама како би их опремила алатима за идентификацију и ублажавање ефеката лажи и дезинформација - рекао је тада британски премијер, додајући да је до овог слања британских војника дошло након захтјева НАТО штаба у Сарајеву.

Он је додао да се не смије дозволити да "западни Балкан постане још једно игралиште за Путинове погубне намјере".

- Ови војни стручњаци су мјесецима присутни у БиХ. Знамо да су Британци најближи сарадници Америке, али и да су ови балкански простори препуштени Лондону као зона утицаја. Да ли прислушкују и шпијунирају? Па вјероватно. Кога? Ваљда оне политичаре који нису на фону британске спољне политике. Додуше и убијеђен сам да то није у мјери у којој се спроводи у неким другим земљама. Мислим да им је Србија далеко интересантнија - истакао је извор "Гласа Српске".

Моћна машинерија

Француски генерал Ејмерик Бонмезон је током свједочења, према писању листа "Монд", упозорио и да амерички тимови у упадима "иду прилично далеко" и да не би требало заборавити да, иако штите, служе и спољној политици своје земље.

- Ризик је утолико већи што амерички инструменти контроле спадају међу најефикасније, али и најнаметљивије у западном блоку - истакао је генерал, а пренио овај утицајни француски лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана