Хушкачка реторика даје крила хулиганима

Вељко Зељковић
Хушкачка реторика даје крила хулиганима

БАЊАЛУКА - Случај напада двадесетак, фантомкама маскираних, хулигана на младе фудбалере ФК “Звездара” из Београда, узраста око осам година и њихове родитеље у Сарајеву представља најбољу слику тренутног стања у друштву, али и рефлексију досадашње погубне бошњачке политике базиране на ширењу међунационалне мржње у БиХ.

Сматрају ово социолози, саговорници “Гласа Српске” наводећи како се ради о класичном шовинизму, чину који је још једном бацио црну мрљу на Сарајево, јер се један дјечји спортски догађај могао претворити и у крвопролиће. Према ријечима Драге Вуковића, овај случај уско је повезан са свим оним што се посљедњих година дешава у БиХ, од друштвеног амбијента који се креира, до све отворенијих фрустрација које поједини политичари, али и родитељи преносе на своју дјецу.

- Није највећи проблем то што су ти хулигани узвикивали пред дјецом “Убиј Србина”, већ што је сада пређена граница, јер су ножевима, спрејевима и бакљама нападнута мала дјеца и њихови родитељи. Тај прелазак с вербалног националног вријеђања на физички обрачун, нешто је што ме посебно забрињава - упозорава Вуковић.

Наводи да није тајна да је БиХ и након толико година од рата дубоко национално подијељено друштво, јер се готово сва политичка реторика свела на ширење отворене националне мржње, не само према Србима у БиХ, већ и Србији.

- Та загађеност медијског и политичког простора је све присутнија, а њој су изложени и млади људи којима је национализам попут опијума. Они су константно изложени том наративу мржње и прихватају га. Уколико се не буде озбиљно радило на овом проблему, бојим се да ће оваквих случајева бити све више. Мислим да међу обичним људима не постоји мржња, али њу производе и намећу разне политичке и популистичке елите, коју онда млади људи олако и без размишљања прихватају као дио свог опхођења према другима - сматра Вуковић.

Професор социологије Биљана Милошевић Шошо каже како је трагично то што се десило у Сарајеву, поготово у 21. вијеку, јер показано насилништво праћено болесним изливима националне мржње, карактеристично је само у оним земљама у којима постоји неразвијена друштвена свијест.

- Овакве сцене немогуће су у једном цивилизованом и демократском друштву, поготово ако имамо и виду да се ради о дјеци и њиховим родитељима. И тај говор мржње, показало се још једном, наш је највећи проблем, јер је у континуитету присутан. Наравно дио одговорности сносе и родитељи насилника, али и сам културолошки миље у ком су они одрастали и стасавали и изграђивали се као личности. Све ово је само наставак, односно продукт свега тога - истакла је она.

Сматра како добар дио одговорности за све ово на својим леђима носе и сами политичари, али и сами медији, који некажњено шире говор мржње.

Појашњава како су поједини портали постали својеврсни полигон за избацивање налета бијеса и говора мржње, што је створило и забрињавајућу матрицу реторике и понашања код младих људи према другима, прије свега Србима.

Иначе до инцидента је дошло у суботу, 14. јануара, када је у хотелу у сарајевском насељу Илиџа нападнута од стране маскираних хулигана бакљама, спрејевима и ножевима група родитеља младих фудбалера Фудбалског клуба “Звездара” из Београда и њихова дјеца која су учествовала на међународном турниру. На истом турниру прије напада забиљежен је и одвојени инцидент у ком је група дјеце на игралишту узвикивала “Убиј Србина”.

До сада је ухапшено десет лица, доби су од 20 до 28 година, која се доводе у вези с овим немилим чином, а која су предата у надлежност кантоналног тужилаштва. Из кантоналног МУП-а је саопштено да су ова лица осумњичена да су починила кривично дјело насилничко понашање.

Суљагић без стида

Предсједник Меморијалног центра Сребреница-Поточари Емир Суљагић, коментаришући догађај у Сарајеву путем друштвених мрежа, исти је омаловажио и наставио с новим ширењем мржње упоређујући родитеље који су нападнути на Илиџи са сликама војника с пушкама алудирајући на рат током 1992-1995. године.

Кампања

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић сматра да је напад на дјецу из Србије у Сарајеву посљедица стварања антисрпске атмосфере и кампање која се води свих ових година у многим земљама у региону.

- Да не бисмо дошли у такву ситуацију морамо да будемо одговорни за јавну реч. Важно је да сви воде рачуна о томе да не стварају антисрпску атмосферу и да сви осуде то што се дешава - поручио је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана