Хрватски "шамар" Комшићу одјекује европским путем

Вељко Зељковић
Хрватски "шамар" Комшићу одјекује европским путем

САРАЈЕВО - Хрватски премијер Андреј Пленковић, одбијањем да се састане са Жељком Комшићем, још једном је на најдиректнији начин показао какав став има према узурпатору хрватске позиције у Предсједништву БиХ.

Каже ово за “Глас Српске” политички аналитичар из Мостара Данијел Видовић коментаришући јучерашњу радну посјету БиХ предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, премијера Холандије Марка Рутеа и Андреја Пленковића, те избјегавање хрватског премијера да дође у Предсједништво БиХ, што су поједини федерални медији назвали дипломатским скандалом. Према ријечима Видовића, скандал једино може бити то што Комшић већ годинама сједи у фотељи хрватског члана Предсједништва БиХ, и то уз помоћ бошњачких гласова. 

- Код Фон дер Лајенове и Рутеа очигледно су превагнули дипломатски разлози зашто су отишли у Предсједништво БиХ, иако вјерујем да и они добро знају да Комшић, као политички радикал, није дио рјешења, него један од узрока проблема - каже Видовић подсјећајући да је Пленковић једнако поступио и приликом радних посјета БиХ 2021. и 2023.

Током јучерашњег дана одржани су заједнички сусрети предсједнице Европске комисије те хрватског и холандског премијера и са предсједницом Савјета министара Борјаном Кришто и њеним замјеницима као и са члановима Представничког и Дома народа Парламента БиХ. До посјете је дошло у тренутку када БиХ пролази велики тест спремности да до марта испуни услове како би и службено отворила преговоре за чланство у Европској унији. БиХ је у новембру добила условно зелено свјетло за почетак преговора, односно онда када се постигне неопходан степен усклађености са критеријумима за чланство.

Предсједница ЕК Урсула фон дер Лајен истакла је да се јасно види напредак у БиХ, али да су потребни додатни резултати, посебно када је у питању демократија и владавина права.Хрватски премијер је рекао да ће Хрватска и даље подржавати БиХ на европском путу, те да се март, како својеврсни Дан “Д”, не смије пропустити. Како је истакао, БиХ се пружила јединствена шанса каква се није могла замислити раније.

Сличне поруке могле су се чути и од Рутеа, који је рекао да ова посјета има за циљ да охрабри све у БиХ да искористе актуелну ситуацију и позитиван моменат како би био остварен напредак на европском путу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана