Кошарац: Хрватска одбија сарадњу по питању Трговске горе

Срна
Кошарац: Хрватска одбија сарадњу по питању Трговске горе

САРАЈЕВО - Савјет министара усвојио је данас извјештај о раду Експертског и Правног тима у вези с проблематиком одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Черкезовац, а министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац рекао је да је хрватска страна потпуно одбила да сарађује и да дијели информације.

Кошарац је нагласио да понашање Хрватске додатно проблематизује све и да потврђује став да Хрватска не одустаје, те поручио да ни БиХ неће одустати и најавио да ће ускоро бити расписан конкурс за јавни позив за међународну правну канцеларију.

"Изјава премијера Хрватске Андреја Пленковића да до 2028. године неће ништа радити није тачна", рекао је Кошарац новинарима након сједнице Савјета министара.

Он је нагласио да је циљ онемогућити Хрватску на том плану и навео да су данас подржани напори Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара у координацији са ентитетским министарствима и другим тијелима.

"Било је приједлога неких реципрочних мјера. Мислим да ни ми од реципрочних мјера нисмо одустали", рекао је Кошарац.

Он је додао да Хрватска на овај начин нарушава билатералне односе.

"Нама је важно сачувати здравље људи у 13 општина како у Републици Српској, тако и у Федерацији БиХ", истакао је Кошарац.

Говорећи о буџету институција и међународних обавеза БиХ, Кошарац је навео да постоје информације да је Министарство финансија и трезора у коначној фази усаглашавања са одређеним ресорним министрима.

"Мислим да ће се то врло брзо наћи на сједници Савјета министара. Сматрам да је важно усагласити структуру буџета, па да тек онда иде на сједницу Савјета министара", рекао је Кошарац.

Одговарајући на питање новинара да прокоментарише иступ предсједавајућег Предсједништва БиХ Дениса Бећировић на самиту о Украјини, Кошарац је рекао да је то јефтин популизам, да Бећировић наступа самостално и неусаглашено са осталим члановима Предсједништва БиХ и показује да не мисли добро српском народу.

"Жели да заузме мјесто, па да буде допуна пробосанским политикама. Ја бих рекао да му је политички идол Златко Лагумџија, који је увијек био допуна политици Алије Изетбеговића", рекао је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана