Хрватска одабрала фирму за одржавање локације на Трговској гори

Срна
Хрватска одабрала фирму за одржавање локације на Трговској гори

ЗАГРЕБ - Хрватски фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива из електране "Кршко" са сједиштем у Загребу потписао је са фирмом "Абаза" уговор о одржавању зелених површина и путева унутар локације на Трговској гори на којој је планирана изградња центра за збрињавање радиоактивног отпада.

Из Фонда је данас саопштено да се уговор односи на централни складишни дио бившег војно-складишног комплекса Черкезовац.

"У обиму пружања услуга налази се кошење траве, малчирање, чишћење снијега и леда, те одржавања путева унутар локације војно-складишног комплекса Черкезовац", наведено је из Фонда.

Уговор за услугу одржавања склопљен је на рок од годину дана.

Фонд је поступак одабира почео у новембру прошле године, а тада је процијењена вриједност послова била око 99.000 КМ.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад, одлаже у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Планирано одлагалиште радиоактивног отпада је на Трговској гори у хрватској општини Двор, у непосредној близини Новог Града у Републици Српској, што је око 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна" и угрозило би више од 250.000 становника у сливу ове ријеке.

Надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ имају једногласан став о неприхватљивости одлагања радиоактивног отпада у непосредној близини границе јер би тиме било угрожено здравље становника у 13 општина у Републици Српској и Федерацији БиХ у сливу ријеке Уне, као и животна средина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана