Хрватска нуди Туђмана на “продају”

Вељко Зељковић
Хрватска нуди Туђмана на “продају”

БАЊАЛУКА - Хрватска Влада, министар правде и предсједник Зоран Милановић затражили су у неколико наврата од српских власти да се у Београду не суди хрватским пилотима оптуженим у случају “Петровачка цеста”, а за­ узврат су понудили обуставу поступка за бомбардовање Банских двора.

Истакао је ово за “Глас Српске” београдски адвокат Душан Братић наводећи да Загреб све отвореније нуди ову “трговину” највишим званичницима Србије. Братић, који заступа породице жртава ратног злочина на Петровачкој цести, али и брани генерала бивше ЈНА Љубомира Бајића и остале оптужене које хрватско тужилаштво терети за ракетирање Банских двора, каже да Хрватска желећи да заштити своје “ратне хероје” нуди на “продају” свој најважнији предмет у историји - случај “Бански двори” у којем су официри ЈНА оптужени за атентат на Фрању Туђмана.

- Они су овај чин званично назвали “атентат на Хрватску”. Сада нуде на продају мртвог Туђмана с циљем да се пилотима никада не суди за ратне злочине у “Олуји”. Нажалост, то је и Србија једном урадила, али са живим председником - поручио је Братић.

Како каже, има провјерене информације да су приликом готово сваког сусрета премијера Хрватске и Србије, а након што је у Београду отворен овај случај, Андреј Пленковић и његови министри од Ане Брнабић тражили нешто такво, да судски поступак против хрватских пилота буде обустављен, нудећи за узврат обуставу случаја “Бански двори”.

- Она је то одбијала позивајући се на законе и међународне обавезе да сви морају одговарати за своје злочине. Приликом задњег њеног сусрета са представницима Хрватске, она је приговорила Пленковићу због таквих непристојних понуда, те им је рекла како су они дужни да извршавају “замолнице” по међународном праву, те да оптужнице уруче оптуженима, што су они до сада игнорисали - открио је Братић.   

Ко кочи процес

Братић каже да власт у Београду нема никакве везе са застојем судског поступка за злочине на Петровачкој цести, већ да за то највећу одговорност сноси Вијеће за ратне злочине Вишег суда у Београду које је одбило да одлучује о суђењу оптуженим хрватским пилотима у одсуству, што је, према његовом мишљењу, без преседана у историји модерног судства.

 

Предсједник Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац каже да Хрватска на овај начин жели да сачува изграђени мит о “Олуји” као “чистој” војној акцији која није имала за циљ етничко чишћење Срба са тих простора, а што демантују транскипти разговора Туђмана са највишим ратним руководством на Брионима. 

- Морам се одмах оградити и рећи да ми није познато да је било оваквих приједлога трговине. Али ако човјек мало посложи коцкице, те има у виду да се судски процеси у Београду и Загребу отежу у недоглед, уз несувисла објашњења, онда би се и могло закључити да вјероватно има одређених закулисних игара. Погледајте, већ више од годину дана овај судски поступак у Београду тапка у мјесту. Такође, никако не треба заборавити да су ове године у Хрватској и избори, које многи називају историјским, али и да су у случају “Петровачка цеста” оптужени пилоти, не обични војници - каже за “Глас Српске” Штрбац додајући како познаје Братића те да вјерује да он не би износио овакве ствари у јавност да нема и чврсте доказе за то.     

На Петровачкој и Приједорској цести у августу 1995. године извршен је један од највећих злочина с циљем етничког чишћења. Ово бомбардовање избјегличке колоне авионима било је дио акције “Олуја” у којој је протјерано више од 220.000 Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила. Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године “Олују” оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала та обиљежја.

Закон штити “бранитеље”

Према ријечима Штрпца, Хрватски сабор је још 2011. донио закон према којем су сва правна акта других држава, а која третирају њихове “бранитеље”, односно доводе у везу са неким ратним злочинима, неважећа и необавезујућа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана