Хрватска на удару: "Нисте поуздани"

GS
Foto: Facebook

Сијарто је ово изјавио након што је добио писмо потпредсједника Европске комисије (ЕК) Валдиса Домбровскиса у којем је истакао да Мађарска и Словачка нису угрожене у снабдевању након што је Украјина увела санкције руском "Лукоилу" и да постоји још један нафтовод који иде кроз Хрватску преко којег могу да се снабдијевају.

 

Сијарто је подсетио у објави на Фејсбуку да су се Мађарска и Словачка обратиле Европској комисији пре недељу и по дана због одлуке Украјине да обустави транзит руске сирове нафте преко "Лукоила", чиме је угрожено сигурно снабдевање за те две земље.

Шеф мађарске дипломатије је рекао да писмо Домбровскиса, које је добио у чевртак, "још једном доказује да Украјинци могу да раде шта год желе са земљама чланицама ЕУ, посебно ако су оне за мир и не испоручују оружје".

"Очигледно је коинциденција да је хрватски премијер прекјуче написао писмо председнику ЕК у којем рекламира нафтовод који пролази кроз Хрватску", навео је Сијарто.

Према његовим ријечима, постоји проблем јер Хрватска "једноставно није поуздана транзитна земља" због тога што је подигла таксе за транзит нафте пет пута више од колико су износиле просечне тржишне накнаде на почетку рата у Украјини у фебруару 2022. године.

"Није поуздано јер је онемогућено мађарској нафтној и гасној компанији МОЛ да уговара дугорочне капацитете за испоруку. Није поуздано јер нису извршили инвестиције потребне за повећање капацитета нафтовода, а податке које дају о максималном капацитету нико никада није доказао", навео је Сијарто.

Он је закључио да то значи да ће обустављање испоруке руске сирове нафте преко Украјине оставити Мађарску и Словачку на, како је навео, "милост и немилост непоузданој транзитној земљи".

Словачка и Мађарска су саопштиле да су престале да добијају нафту од свог кључног снабдевача "Лукоила" након што је Украјина прошлог месеца забранила транзит нафте те комапније нафтоводом Дружба.

Те две земље су се након тога обратиле ЕУ са захтјевом да посредује у решењу тога проблема и да утиче на Украјину да дозволи транзит нафте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана