Хрватска дала новац за обнову усташког споменика у Блајбургу

Срна
Хрватска дала новац за обнову усташког споменика у Блајбургу

ЗАГРЕБ - Централна државна канцеларија за Хрвате изван Хрватске дала је 200.000 куна (око 26.500 евра) контроверзној организацији Почасни блајбуршки вод за обнову усташког споменика у Блајбургу у Аустрији.

У одлуци додјели средстава се наводи да је Почасни блајбуршки вод добио 200.000 куна за санацију оштећења на спомен-подручју на Блајбуршком пољу (споменик и спомен-капела), пише портал “Индекс”.

Аустрија, која је љетос уклонила проблематични грб са тог споменика, годинама је указивала да се на њеној територији одржава “највећи неонацистички скуп у Европи”, те је чак промијенила закон о забрани истицања фашистичких симбола како би у њега укључила и позната усташка обиљежја.

Након тога Аустрија је забранила усташки скуп на Блајбургу, који се годинама одржавао у организацији Хрватске бискупске конференције и Почасног блајбуршког вода.

Љетос су аустријске власти наредиле да се са споменика уклони грб с првим бијелим пољем, који Аустријанци у овом контексту дефинишу као фашистички симбол.

Због тога је хрватски министар вањских послова Гордан Грлић Радман тражио од аустријског колеге Александра Шалендерга да се усташки грб врати на и споменик, али Аустрија није показала разумијевање за протестну ноту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана