Хронологија Куртијеве окупације Косова и Метохије

РТ Балкан
Хронологија Куртијеве окупације Косова и Метохије

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Када су 2. септембра ујутро ђаци у Сјеверној Митровици кренули у школе, на свим важнијим раскрсницама у Сјеверној Митровици били су косовски специјалци, неки од њих носили су дуге цијеви.

Томислав Пантић из Истока, стар 85 година, ухапшен је јуче на Косову и одређено му је задржавање до 48 сати, осумњичен је да је починио ратни злочин.

Хапшење је извршено у тренутку када је Пантић дошао да обиђе своје имање у селу Црнце код Истока. Косово и Метохију је напустио 1999, у међувремену је долазио више пута све у покушају да поврати своју отету имовину.

Такозвана косовска полиција упала је јуче у трезор Народне банке Србије у Лепосавићу гдје су заплијенили преостале динаре које су изнијели у џаковима, скинута је и ознака "Трезор НБС", а из канцеларија је однесена и документација.

Раније је приштински премијер Аљбин Курти потврдио да су полицајци претходних дана изнијели документацију из историјског архива у Лепосавићу која датира од 1943. до 1973. године. Министарство културе Србије саопштило је да су сличне акције отимања и одношења архивске грађе организоване увијек за вријеме окупације, током Првог и Другог свјетског рата.

У сриједу увече, Основни суд у Сјеверној Митровици изрекао је мјеру кућног притвора у трајању од 30 дана четворици младића који су у ноћи између уторка и сриједе ухапшени у том граду, а затим и пребијени и на разне начине малтретирани у полицији. Младићи који су похапшени док су се враћали са славља оптужени су за напад на службено лице.

У сриједу су, на суђењу Србину Гаврилу Милосављевићу из Истока, тужилац и одбрана дали уводне ријечи. Послије суђења адвокат Дејан А. Васић изјавио је да је одбрана покушала да објасни да се оптужница заснива на изјави једног свједока који је "потпуно некредибилан" и да је остатак оптужнице суштински неважан у односу на оптуженог.

Гавриловић је, објаснио је Васић, повратник у Истоку, покушао је да ослободи свој стан, да пронађе посмртне остатке мајке, а ухапшен је у тренутку када му је коначно издат посједовни лист којим је постао власник свог стана и у који је планирао да се врати са породицом.

Овако, у ишчекивању данашњег обраћања грађанима Србије предсједника Александра Вучића и одлуке да ли ће бити проглашена окупација дијела територије земље, укратко изгледа живот Срба на КиМ, преглед све жешћих удара власти у Приштини, премијера Аљбина Куртија на српску заједницу, само у посљедњих 48 сати.

Члан Предсједништва Српске листе Игор Симић изјавио је јутрос за РТС да је ситуација на Косову никад гора, да је на дјелу етничко чишћење српског народа, као и да "у питању нису појединачни инциденти или провокације", већ "дио ширег, организованог, институционалног насиља које за коначницу има етничко чишћење Срба на Косову".

- Сваког дана имате нешто ново, једно право мање за Србе и један проблем више и још једно размишљање како даље, рекао је Симић.

Такође у сриједу, Специјално тужилаштво тзв. Косова подигло је оптужницу против 45 Срба у случају Бањска. Оптуженима се на терет стављају кривична дјела тероризам, тешка кривична дјела против уставног поретка "Републике Косово", омогућавање и финансирање тероризма, прање новца. Оптужница је подигнута а да ни послије годину дана нема извјештаја обдукције како су 24. септембра прошле године у Бањској убијена тројица Срба.

Претходног дана у Сјеверној Митровици ухапшена су двојица Срба због "кршења јавног реда и мира". Поменути прекршај Срби су починили тако што су током посјете премијера Куртија Сјеверној Митровици, а прије премијеровог ручка у кафани у центру града, на улици дували у пиштаљке.

Послије ручка у Митровици, Курти је у општини Лепосавић положио камен темељац за изградњу двије куће за Албанце повратнике, а раније је саопштено да је у плану изградња 200 таквих кућа на сјеверу КиМ.

У понедјељак, 9. септембра у Лепосавићу је настављено исељавање удружења чије се просторије налазе у згради Привремених органа у овој општини коју је полиција заузела 11 дана раније. Из удружења "Подржи ме", које чине родитељи дјеце са сметњама у развоју, саопштено је да им је из полиције речено да испразне просторију. На згради Привременог органа дан раније истакнута је застава тзв. Косова.

У четвртак, 5. септембра и дан касније, у просторијама тзв. косовске полиције саслушани су функционери Српске листе Иван Запорожац, Игор Симић и Зоран Тодић, којима је на терет стављено кривично дјело фалсификовање. Сва тројица су изјавила да се ради искључиво о политичком прогону и да никакво кривично дјело нису починили.

Истог дана, косовска агенција за приватизацију предала је у закуп фирмама чији су власници Албанци пет бензинских пумпи, власништво фирми из Србије.

У сриједу, 4. септембра, косовске власти прелепиле су грб Србије на згради Привременог органа у Сјеверној Митровици и преко поставиле грб тзв. Косова.

Тог дана бачена је бомба на кућу Србина у селу Придворица код Зубиног Потока. Косовска агенција за упоређивање и верификацију имовине саопштила је 1. септембра да је 17 некретнина у Сјеверној Митровици враћено легалним власницима. У преводу, објашњавају Срби, Албанци већ недјељама заузимају један по један локал у строгом центру Сјеверне Митровице.

У петак, 30. августа поподне, косовски специјалци упали су и заузели зграде Привремених органа у општинама са српском већином на Сјеверу – у Косовској Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану. Заузета је и зграда у Бошњачкој махали у Сјеверној Митровици у којој су биле просторије Фонда ПИО, Канцеларије за КиМ, као и Центра за социјални рад. Врата су запечаћена, однијета је документација и рачунари, од тада радници запослени у овим установама не могу на своја радна мјеста.

Када су 2. септембра ујутру, ђаци у Сјеверној Митровици кренули у школе, на свим важнијим раскрсницама у Сјеверној Митровици били су тзв. косовски специјалци.

Неки од њих носили су дуге цијеви, већина говори албанским језиком. На два мјеста у граду били су протести Срба који су тражили да им се омогући повратак на радна мјеста у зграде које су три дана раније заузели косовски специјалци.

Мост на Ибру

Ситуација око главног моста на Ибру била је ужарена. На мосту су били италијански карабињери, постављена су и оклопна возила. Градом је мало-мало па пролазило понеко оклопно возило Кфора са војницима под шљемовима.

У недјељама и мјесецима прије тога, забрањена је употреба српских возачких дозвола, прије тога и регистарских таблица са ознакама градова Косова и Метохије.

Забрањена је употреба динара, прекинут је платни промет са Србијом, затворене су српске банке и поште, на шеталишту у Сјеверној Митровици отворена је "Пошта Косова".

Због забране употребе динара, Срби, запослени у српским институцијама на Косову, по плате морају у Рашку, Врање или Куршумлију. Тамо динаре замјене за евре, како би у продавницама у Сјеверној Митровици или Зубином Потоку могли да купе хљеба и млијека. У Рашку или Врање мора се и када је питање вађења било каквог другог документа. Још од јуна прошле године забрањен је увоз робе из централне Србије на Косово и Метохију.

Трећег августа ове године, у региону Гњилана косовска полиција ухапсила је пет особа због сумње да су починили ратне злочине, односно да су, наводно, били умијешани у убијање, рањавање и малтретирање цивила у селима Ловце, Подграђе и Угљаре априла 1999. године. Канцеларија за КиМ саопштила је да су ухапшени Драган Цветковић, Драган Билић, Милош Шошић и Слободан Јевтић, а Српска листа да се ради о "политички мотивисаним хапшењима".

Улице градова на сјеверу КиМ, путеви на овом подручју, већ годину и по дана преплављени су косовским специјалцима. Само од Јариња до Сјеверне Митровице стални пунктови су у Јарињу, код Бистричког моста, полицијске станице у Лешку, Лепосавићу, Сочаници, Звечану, Сјеверној Митровици, полицијске базе у Јарињу, Горњем Јасеновику, у Дрену код Лепосавића планирана је изградња базе на 80 хектара. Покретне патроле, контроле, заустављања која се често заврше малтретирањем, више нико и не броји.

У четири општине на Сјеверу КиМ на мјестима градоначелника и даље су, већ годину и по, градоначелници Албанци који су на изборима априла 2023. које су Срби бојкотовали, изабрани са по пар стотина гласова.

Срби којима је у Јасеновику и Дрену експропријацијом одузета земља за изградњу база пред судовима немају никакве шансе. У Јасеновику је најприје изграђена база, а онда покренута експропријација. Срби на рјешење о одузимању њива и ливада немају право жалбе. Могу да се жале само на висину накнаде за отету земљу, али износ накнаде још није познат.

Основни суд у Приштини осудио је прије који дан на пет мјесеци затвора Сашу Златковића пошто је овај на друштвене мреже постављао објаве којима је вријеђао тзв. ОВК.

Истовремено, тзв. косовска предсједница Вјоса Османи добила је прије који дан као "инспиративан и изузетан лидер" награду форума "М100" у Потсдаму у Њемачкој, а награду јој је уручио њемачки министар одбране за вријеме рата на Косову Рудолф Шарпинг. Награду су до сада добили Ханс-Дитрих Геншер, Бернар Кушнер, Марио Драги, Виталиј Кличко, Алексеј Наваљни и украјински народ, пише РТ Балкан.
 


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана