Храбре жене стају пред багере у одбрани ријеке Уне (ВИДЕО)

ГС
Храбре жене стају пред багере у одбрани ријеке Уне (ВИДЕО)

НОВИ ГРАД - Предсједник Удружења "Грин тим" Нови Град Марио Црнковић сматра да еколошка агресија на ријеку Уну добија све веће размјере.

Црнковић је рекао Срни да је, након идеје да се радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" одлаже уз ријеку Уну, дошла и замисао да се уз ријеку Уну, на подручју Трговске горе, одлажу и други опасни отпади који настају на територији Хрватске.

- Као да све то није довољно, ових дана свједочимо нападу на само подручје извора ријеке Уне. Без комплетиране документације, без процјене утицаја на животну средину као и заштићена подручја, механизација девастирајући обалу напредује ка ријеци, рекао је он.

Крнковић је рекао да је тужно али и вриједно дивљења видјети жене из Срба и Доње Суваје које су стале пред багер и својим тијелима браниле Уну.

- То је храброст, тако се воли и брани једна од најљепших ријека овог дијела Европе. Локално становништво није само, десетине еколошки оријентисаних организација из регије су се већ декларисале по питању ове теме и стоје у одбрани ријеке Уне, каже он.

Крнковић сматра да је огроман терет на локалном становништву које је обесправљено пропустима надлежних у Хрватској и спорим дјеловањем инспекцијских тијела.

- Уна се мора одбранити, превише је лоших људи и лоших идеја који нападају крајишку љепотицу, како на нелегалним пројектима тако и са опасним отпадима. Бранити Уну дословно значи бранити право на живот. Уна је дио нашег идентитета и у складу са тим, побједа грађана над крупним капиталом је већ сада неизбјежна, поручио је он.

Видео погледајте на овом ЛИНКУ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана