Холандија добија први музеј Холокауста

СРНА
Холандија добија први музеј Холокауста

АМСТЕРДАМ - Осамдесет година након Другог свјетског рата, Холандија отвара свој први музеј Холокауста у нади да ће подићи свијест у вријеме када је рат у Гази подстакао антисемитизам.

Пругасте униформе из Аушвица, дугмад са одјеће скинуте по доласку у логор смрти Собибор, потресна писма и фотографије - у Музеју је изложено 2.500 предмета, од којих многи никада раније нису виђени у јавности.

Прије рата и нацистичке окупације, Холандија је била дом живахне јеврејске заједнице од око 140.000 људи, који су углавном били концентрисани у Амстердаму.

Процјењује се да је током Холокауста убијено 75 одсто тих људи, односно 102.000, пренио је АФП.

Зграда у којој се налази Музеј, некадашњи вртић у историјској јеврејској четврти у центру Амстердама, сама је имала кључну улогу у историји Холокауста у Холандији.

Преко пута се налази позориште у које су јеврејске породице одвођене да чекају депортацију у логоре смрти. Дјеца су одвајана и одвођена у вртић на депортацију.

Холандски покрет отпора прокријумчарио је око 600 дјеце, често у кутијама или корпама пред носом нацистичких чувара, и пребацио их на сигурно.

Посјетиоци могу да прошетају кроз "ходник за бјекство" којим су дјеца одведена, већина да више никада не види своју породицу или пријатеље

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана